Annons

Annons

Annons

Dalasinfoniettan i det gröna

Succén tillbaka: Malena Ernman årets gäst på ”Dalasinfoniettan i det gröna”

Malena Ernman blir gästartist när gratiskonserten ”Dalasinfoniettan i det gröna” återkommer till sommaren. Platsen denna gång är Dössberget i Bjursås – och våra läsare får som vanligt vara med och påverka repertoaren.

”Dalasinfoniettan i det gröna” är friluftskonserten som bjuder publiken på gratis musik under en bar himmel. Den 20 augusti är det dags igen.

– Det är underbart, nu ska vi ändå tro att det inte blir fler nedstängningar, säger Annika Nordkvist, producent på Musik i Dalarna.

Tidigare gästartister har varit Sofia Karlsson, Janne Åström och Kalle Moraeus. Den här gången blir det operastjärnan Malena Ernman, som tidigare uppträtt med Dalasinfoniettan i Dalhalla.

Malena Ernman kommer till Bjursås för att sjunga på ”Dalasinfoniettan i det gröna”.

– Vi tycker att det är jätteroligt att hon vill komma och att vi kan ha henne som gäst. Det har varit ett önskemål för orkestern att spela med henne igen.

Annons

Annons

Konceptet har varit vilande i två år.

– Vi gjorde en helt digital konsert 2020, året efter blev det en skivinspelning med Anna Ihlis under den veckan i stället. ”De ömmaste ord”, med hennes tonsättningar av Karlfeldt. Hon skulle ju vara gästartist, men vi lade om hela planen.

Valet av spelplats är i år Dössberget i Bjursås – efter förslag från flera personer från orten.

Annika Nordkvist från Musik i Dalarna ser fram emot konserten den 20 augusti.

Bild: Lars Dafgård

– Jag tycker att platsen är fantastisk, med utsikten och omgivningarna. Det fanns önskemål om att vi skulle spela mer i Bjursås, det händer inte så ofta. Sedan hörde värdshuset av sig om att göra något tillsammans med Musik i Dalarna, säger Annika Nordkvist.

– Vi åkte dit och konstaterade att det var jättefint. Har ett jättebra stöd från Hembygdsföreningen. Samarbete med platsen vi besöker är vad vi eftersträvar. Att möta folk i regionen och samverka med dem. Hela vitsen med konserten är att nå ut till många människor och bjuda på en gratiskonsert.

Dössberget blir årets spelplats.

Bild: Aleksandra Stålfors

Annons

”Dalasinfoniettan i det gröna” är ett samarbete mellan Musik i Dalarna, Dalasinfoniettans vänförening och DT.

– Vi är stolta över att få vara med i det här sammanhanget, som under åren blivit något av en tradition. Att kunna nå ut brett och till många är en mycket bra tanke. Med tidningens genomslagskraft kan vi sprida budskapet om gratiskonserten så att så många som möjligt får ta del av vacker musik. Jag ser med spänning fram emot sommarens konsert, säger Falu-Kurirens chefredaktör Helena Nyman.

Som brukligt kommer det också att ske en omröstning på tidningens hemsida, där den som vill får rösta på vilka musikstycken som ska spelas.

– Det gör att programmet bestäms av publiken, Malena Ernman, orkestern och dirigenten, säger Annika Nordkvist.

Dirigent blir Joachim Gustafsson, som Dalasinfoniettan har jobbat med förut.

– Senast var när corona slog till på en turné i Vara. Det var det sista vi gjorde innan nedstängningen, i mars 2020.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan