Annons

Annons

Annons

Annons

Leksand

Debatt
Låt inte Putins krig bli en ursäkt för att glömma klimatet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det rimliga i den här situationen borde vara att åtgärderna riktas till de som har långa arbetsresor utan alternativ till bilen och till de som har små marginaler", skriver Olle Berglund (MP). Foto: Andreas Hillergren/TT

Annons

Just nu har vi höga priser på energi i Sverige och i Europa. Bensin, diesel och el har inte kostat så mycket i Sverige någonsin.

Orsaker till de stora prisökningarna den senaste tiden är bland annat Rysslands anfallskrig mot Ukraina och att Europa har haft ett stort beroende av rysk olja och rysk gas. Priserna i Sverige påverkas dessutom av energiskatter och reduktionsplikt, något som riksdagen beslutat om för att Sverige ska ha möjlighet att nå målen i Parisavtalet vilket är en förutsättning för att världen ska ha möjlighet att klara klimatutmaningen.

FN:s klimatpanel, IPCC, har nyligen indikerat att det blir svårt att uppfylla Parisavtalet om inte ytterligare åtgärder vidtas och det snarast.

Annons

De höga energipriserna slår mot svenskens privatekonomi, det har blivit dyrare att värma bostäder och att köra bil. Detta drabbar framförallt de hushåll som har små marginaler och de som har långa arbetsresor.

Annons

Akuta åtgärder kan absolut behövas men de måste leda vidare till hållbara lösningar, lösningar som dessa partier tycks bortse från behovet av.

Vad vill då politiken göra i den här situationen? Just nu försöker flera partier överträffa varandra i hur mycket skatten på drivmedel ska sänkas, generellt för alla. Det finns också förslag på elbidrag utan att ta hänsyn till något annat än elförbrukning, vad den än beror på. Akuta åtgärder kan absolut behövas men de måste leda vidare till hållbara lösningar, lösningar som dessa partier tycks bortse från behovet av.

Med lite perspektiv kan vi se att klyftorna i Sverige är historiskt stora, de rikaste blir bara rikare och de med mindre inkomster halkar ständigt efter. Och det är inte bara energipriser som är utmaningen, det finns också andra faktorer som påverkar i samma riktning, till exempel höga boendekostnader och otrygga anställningar.

De förslag som lyfts med anledning av energipriserna har otroligt liten fördelningspolitisk påverkan. De med små marginaler kan visserligen få en bättre ekonomisk situation men även att de med tillräckliga marginaler gynnas, ofta betydligt mer. Detta gör att förslagen både kommer att slå fel, bli onödigt dyra och kommer att vara mycket negativa för CO2-budgeten och därmed för klimatet och möjligheterna att uppfylla Parisavtalet.

Annons

Annons

Det rimliga i den här situationen borde vara att åtgärderna riktas till de som har långa arbetsresor utan alternativ till bilen och till de som har små marginaler.

Olle Berglund (MP), som kandiderar till kommunfullmäktige i Leksand.

Bild: Privat

De lärdomar vi bör dra är att vi måste anpassa oss och inse att vi behöver betala vad det verkligen kostar för energi, livsmedel, andra konsumtionsvaror eller tjänster, för att inte säga, för att ta striden med Putin.

Med en mer rättvis fördelningspolitik skulle alla kunna att ha råd med en rimlig levnadsstandard. Börja med att införa en progressiv skatt på kapitalinkomster liknande skatten på arbete.

Kortsiktiga populistiska och ekonomiska motiv ska aldrig få ersätta långsiktig ekologisk hänsyn!

Olle Berglund, ordförande Miljöpartiet Leksand

Annons

Annons

Till toppen av sidan