Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Sverige har redan ett försvarssamarbete via EU – vi behöver inte Nato

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Ett Natomedlemskap ger ett extra skydd vid ett angrepp men det finns också nackdelar", skriver Andreas Larsson. Foto: Leon Neal/AP/TT

Annons

Putin invaderade Ukraina och hotade sedan i princip hela västvärlden, inklusive Sverige. Detta har fått Nato-opinionen att svänga kraftigt. Det är inte konstigt då vi blir känslomässigt påverkade. Men är det känslor eller analyser som ska ligga till grund för viktiga beslut? Hur många är insatta i för- och nackdelarna med ett Natomedlemskap? Hur många har fått en balanserad bild som inte är hämtad direkt från de som har starka åsikter i frågan?

Annons

Annons

Hotbilden mot Sverige är överdriven. Ryssland har ingen förmåga att invadera Sverige och det finns inte heller något som tyder att de skulle ha sådana ambitioner.

Ett Natomedlemskap ger ett extra skydd vid ett angrepp men det finns också nackdelar. Det försämrar vår relation till Ryssland. Hur illa vi än tycker om Ryssland så är det fördelaktigt att relationen inte blir ännu sämre. Internationella relationer är sådana som länder alltid har och inte kan frånsäga sig. De påverkar handel, säkerhetspolitik och möjligheten att förhandla.

Natomedlemskap innebär ökade kostnader för staten. Ska det bli skattehöjningar eller nedskärningar i välfärden?

Nato har dåligt rykte i stora delar av världen. Ett medlemskap kan försämra våra relationer till många länder. Sverige har redan ett försvarssamarbete via EU. Enligt Lissabonfördraget är alla EU-länder skyldiga att med alla möjliga medel hjälpa ett EU-land som blir anfallet.

Gör din egen analys i stället för att bara lyssna på dina känslor. Själv ser jag inget behov av Nato.

Andreas Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan