Annons

Annons

Annons

Bo Ekman

opinionInvasionen av Ukraina

Bo Ekman
Räkna med att krigets värsta grymheter kommer nu

Rysslands president Vladimir Putin.

Annons

Ondskan finns, inom oss. Liksom godheten. Släpper alla spärrar släpps också ondskan fri. Men med hjälp av insikten om detta kan ondskan tämjas, hållas tillbaka. Men den finns ändå där, långt nere i dunklet i medvetandet.

Människan är ett farligt djur som vi tämjer med lagar, regler, sedvänjor, uppfostran, utbildning, värderingar. Allt det som vi tillsammans kallar civilisation.

Just nu blir vi vittnen till hur spärrarna lossnar, hur civilisationen bryts ner. Människor blir till odjur. Så sker just nu i Ukraina. Det är ledarskapet som lossar på spärrarna.

Människor har tid efter annan överträtt civilisationens gränser. Det hände under första världskriget, då över 20 miljoner unga män slaktades på slagfälten. Det hände i spanska inbördeskriget, i Guernica.

Annons

Det hände i Nazitysklands försök till utrotning av judarna i koncentrationslägren. Men det hände också i de fruktansvärda engelska terrorbombningarna över Hamburg och Dresden.

Annons

Det hände i Vietnam, det hände i Algeriet. Det hände i Sydafrika och i Rwanda. Det hände i Budapest 1956 och det händer nu, i Butja 2022.

Juristen Hersch Lauterpacht – född i dåvarande Polen, uppvuxen i Ukraina och som flydde till England i början av andra världskriget – tog i början av 1940-talet initiativet till att försöka få mänskliga övergrepp förklarade som “brott mot mänskligheten”.

Hans samtida Raphael Lemkin, en polsk jurist, lanserade begreppet ”folkmord”.

De båda lade grunden för den juridiska hanteringen av sådana övergrepp som vi nu ser i Ukraina. Initiativ som kom till praktisk användning för första gången i Nürnbergrättegångarna 1945-46, varvid de ytterst ansvariga i den nazistiska ledningen dömdes till döden.

Deras initiativ var också avgörande för etableringen av Förenta Nationerna 1945, där dåtidens fem segermakter fick permanenta platser i säkerhetsrådet. Segermakterna fick dessutom den vetorätt som förhindrar rådet från att hantera krig och kriser som ej har setts som egna legitima intressen. Därmed beseglade grundarna av FN också dess fiasko.

Ukrainas president Zelenski kritiserade i ett tal nyligen säkerhetsrådets tandlösa hantering av rådsmedlemmen Rysslands övergrepp. Han menade till och med att en helt ny världsorganisation måste få ta form. Och han har alldeles rätt. Zelenski vill förlägga detta arbete till Kiev. Det vore symboliskt korrekt.

Annons

Annons

Från Kiev kom tidigare i veckan den väntade men alarmerande nyheten att Ryssland inlett en ny storoffensiv i östra Ukraina.

Siktet är av allt att döma inställt på att kunna utropa en ”seger” den 9 maj, då Ryssland (och tidigare Sovjetunionen) firar segern över Nazityskland 1945. Alltid med en gigantisk militärparad på Röda torget i Moskva.

Putin vill till varje pris undvika att stå inför de paraderande med ett nederlag i Ukraina i bagaget.

Hans samvete lyder inte under de lagar som Lauterpacht och Lemkin inspirerade till. Han opererar utanför det som vi kallar civilisation.

Bo Ekman är Leksandsbo, fristående krönikör i Falu-Kuriren och grundare av Tällberg foundation.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan