Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Insändare
Klimatkris? Nä, inte här i Falun

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Politikerna borde i stället gått i bräschen för att uppmuntra unga att cykla eller gå", tycker insändarskribenten. Foto: Privat

Bild: Privat

Annons

Världsnaturfonden larmar: Sveriges utsläpp måste minska med 20 procent – redan i år. I det läget vill Faluns borgerliga politiker öka biltrafiken i centrum. Släppa in bilar på Stora torget.

Det är en signalpolitik som främst säger en sak till medborgarna: Gasa på! Klimatkris? Nä, inte här.

Det säger också något om inskränkthet och en närmast livsfarlig brist på miljövisioner. Beklämmande, är ett ord som dyker upp. Självskadebeteende ett annat.

Annons

Annons

Det reflexmässiga svaret när krav på ändrade körvanor och minskade utsläpp kommer på tal är: elbil! Jovisst – men sanningen är att endast en försvinnande liten del av den totala personbilsflottan i Sverige år 2022 utgörs av rena elbilar. Endast cirka 70 000 elbilar (ej hybrider) av cirka fem miljoner personbilar, närmare bestämt. Och det är nu utsläppen måste minska.

Körvanorna förändras. Som grädde på moset har Falun begåvats med el-sparkcyklar. Och fler sparkcyklar lär vara på väg, som handlade det om någon ostoppbar naturlag. Bakom beslutet anas lokalpolitiker med grava storstadskomplex och vaga visioner om att allt som går på batteri är ”bra” och ”ligger i tiden”.

Men – är det verkligen leksaker som dyr och krävande batteriteknik och råmaterial ska användas till? För dessa sparkcyklar används företrädesvis av unga killar som nu ses susa fram genom stan med bakåtvända kepsar.

Politikerna borde i stället gått i bräschen för att uppmuntra unga att cykla eller gå. Varför? Därför att det är deras framtid det handlar om.

Nils B

Annons

Annons

Till toppen av sidan