Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Brann för liberalismens framfart i Borlänge och Dalarna – minnesord över Torsten Hansson

Tandläkare Torsten Hansson, Borlänge, har avlidit i en ålder av 85 år. Han sörjes närmaste av hustrun Gun och barnen Carin, Per och Anna med familjer.

Torsten växte upp i Krylbo, som också blev hans första arbetsort efter tandläkarutbildningen i Stockholm. Till Borlänge kom han 1971 som chef på Folktandvården. Hans arbetsplats flyttades efter en tid till Falun där han blev biträdande tandvårdschef inom Landstinget och även förtroendetandläkare.

I tidiga år kom Torsten med i scoutrörelsen, som han blev trogen under hela livet, och han har haft många ledande befattningar i Borlänge Scoutkår och Tuna Gillescouter.

Annons

Sedan 1977 var han med i Borlänge Stora Tuna Rotaryklubb där han varit en intresserad och lojal medlem och haft många förtroendeuppdrag bland annat som president.

Politiskt har Torsten under lång tid varit mycket engagerad i Folkpartiet, sedermera Liberalerna, i både Borlänge och Dalarna. Under både 80-talet och 2000-talet har han med fast och varm hand tjänstgjort som ordförande för Folkpartiet Borlänge, i sammanlagt mer än tio år.

Annons

Andra mycket uppskattade värv från både Torstens och partiets sida var uppdraget som förbundskassör i tio år och sedermera revisor för dalaförbundet, där hans noggrannhet kom väl till pass. Som fritidspolitiker har han sedan 80-talet haft flertalet uppdrag i Borlänge bland annat som ledamot i kommunfullmäktige, miljönämnden, byggnadsnämnden och socialnämnden. Torsten var dessutom aktiv som politiker i landstingsfullmäktige under flera mandatperioder.

Svenska kyrkan stod Torsten nära och han har även här med stor kunskap och förnuft tjänstgjort i kyrkofullmäktige, kyrkonämnd och kyrkoråd för FISK, Fria Liberaler i Svenska Kyrkan. Torsten var otroligt samhällsintresserad och brann för liberalismens framfart i Borlänge och Dalarna och vi är många som har känt hans stöd genom åren i ord och handling. Som tack för sitt värv förärades Torsten 2013 partiets Karl Staff-plakett i silver för sina betydelsefulla liberala insatser och han fick då ta emot den av vår dåvarande partisekreterare Maria Arnholm. Det gjorde både Torsten och oss andra liberaler otroligt stolta.

Annons

Torsten Hansson var beläst och kulturellt intresserad. Till sin framtoning var han inlyssnande och kunnig och han var aktad och omtyckt både i arbetslivet och i sin stora vänkrets. Med sin stora bredd kom hans tjänster att bli efterfrågade på många områden. Eftersom han levde efter scoutmottot ”alltid redo” blev hans uppdrag många.

Vi är många som sörjer och saknar en högt respekterad och omtyckt vän och kamrat.

Monica Lundin och Lars Lyrvall

Liberaler och Rotarykamrater

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan