Annons

Annons

Annons

Falun

Ingenjör, entreprenör och samhällsbyggare – minnesord över Carl-Erik Nyström

Vi har nåtts av budskapet att företagaren, partikamraten och Enviksbon Carl-Erik Nyström har lämnat jordelivet.

Carl Erik var en man som förutom att driva framgångsrika företag i sitt älskade Enviken, förmådde engagera sig i samhällets utveckling. Han engagerade sig i företagarnas villkor och var ordförande i Företagarnas Riksorganisation i Dalarna under åren 2001 till 2012. Han engagerade sig för landsbygdens villkor i Centerpartiet och var ledamot i Faluns kommunfullmäktige från 1998 till 2014.

Annons

Han var kommunalråd under åren 1998 till 2002, ledamot i kommunstyrelsen från 1998 till 2006 och var ordförande i kommunfullmäktige 2006 till 2010.

Annons

Carl-Erik växte upp på ett jordbruk i Enviken och fädernegården betydde alltid mycket för honom. Han gick folkskola och därefter tvåårig verkstadsskola och kompletterat med två år på tekniskt gymnasium. Han fick sitt första ingenjörsjobb vid 22 års ålder. Därefter har hans tekniska begåvning och intresse lett till att han etablerade flera företag inom den tekniska sektorn. Vid sidan av mycket arbete i egna företaget orkade han engagera sig för att förbättra villkoren för företagande och landsbygd. Carl-Erik var också kulturellt intresserad och kunde recitera kända skalder utantill.

Carl Erik var en man som påverkade sin omgivning. Han såg saker som borde åtgärdas och han sparade ingen energi att göra sitt för att få förändring till stånd. Vi i Centerpartiet har fått ta del av Carl-Eriks starka engagemang och har i honom haft en stark företrädare för landsbygdens framtid och villkoren för landets småföretagare. Mycket viktiga frågor för att skapa ett ännu bättre land. Bland Carl Eriks insatser kan bland annat räknas framtagande av det första landsbygdpolitiska handlingsprogrammet och tillkomsten av intresseföreningar i Faluns kommundelar och deras samarbete i kommunbygderådet.

Carl Erik hade också ett starkt engagemang i energifrågorna och var med om uppbyggnaden av Dala Kraft AB. Skogen och jakten var också stora intressen för Carl-Erik och han vistades så ofta han kunde i sin älskade fäbod Grejsan.

Annons

Annons

Våra tankar i denna stund till hustrun Anneli och barnen med familjer.

Carl-Erik var en man som tog plats och som arbetade oförtrutet. Märkt av sjukdom de senaste åren innebar det att Carl-Erik inte hann med allt han tänkt hinna med. Saknaden är stor.

Vännerna och partikamraterna i Centerpartiet i Falun genom

Mats Dahlström Agneta Ängsås

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan