Annons

Annons

Annons

Ny framtid

Helena Nyman: Avslöjandet som fick dalapartierna att ändra sina listor i panik

Text

Annons

På torsdagsmorgonen släppte vi nyheten om att tre personer som vill in i lokalpolitiken i Dalarna tillhör en organisation som vill störta demokratin, påstår att pandemin är en bluff och tror på utomjordingar.

18 timmar senare hade de fått ge upp tankarna på att bli folkvalda politiker.

Och ytterligare några timmar senare meddelade partiet Ny framtid att de inte ställer upp i kommunvalet i Rättvik överhuvudtaget.

Även den här gången är det tidningens uppgifter om de övriga kandidaterna på listan som får partiet att agera.

Så fort har det gått efter Falu-Kurirens avslöjande. På ett och ett halvt dygn har den politiska scenen förändrats inför höstens val.

Annons

Annons

Uppgifterna skakade om våridyllen i Dalarna och fick omedelbara konsekvenser när lokala politiska partier fick vad som närmast kan beskrivas som panik.

Det här är bara ett av många exempel på journalistikens kraft. När vi är som bäst gör vi skillnad

Falu-Kuriren torsdag 5 maj.

Det här är bara ett av många exempel på journalistikens kraft. Hur viktigt det är att oberoende media granskar och ifrågasätter. Det är vårt uppdrag och vår roll. När journalistiken är som bäst gör vi skillnad.

Att gå igenom partiernas listor till valen i kommun, region och riksdag är en del av vårt dagliga journalistiska arbete. Det dyker upp nya partier och nya politiker. Vad står dessa partier för och vad är det för människor som vill ha din röst? Det ska våra läsare få veta.

På partiet Ny framtids lista till kommunfullmäktige i Rättvik fanns en mängd nya namn. Vid en närmare granskning visade sig både toppnamnet Lars Helge Swahn och två andra har en gemensam nämnare. Samtliga är drivande i organisationen AIC – "Den Internationella Akademin för Global Mänsklig Kultur".

Det är en sekt med en världsåskådning uppbyggd på konspirationsteorier. Bland annat menar de att världen styrs av en dold regering kallad Illuminati, att både klimatkrisen och coronapandemin är en bluff och att vaccinationen handlat om ”att chippa och övervaka”. Dessutom att den enda som kan rädda mänskligheten är Vladimir Putin med hjälp av de utomjordingar AIC menar cirkulerar runt jorden.

Annons

Lars Helge Swahn fanns också med på listan för Dalarnas sjukvårdsparti.

Annons

Beslutet togs efter att tidningen återigen presenterat uppgifter om några av partiets medlemmar

Nu finns dessa tre personer inte längre med. Och Ny framtid ställer överhuvudtaget inte upp i valet i Rättvik. Beslutet togs efter att tidningen återigen presenterat uppgifter – den här gången om övriga kandidater på listan, varav flera har en koppling till AIC och som mer eller mindre sprider konspirationsteoretisk information.

Lisbeth Mörk-Amnelius (regionråd) Ingvar ”Nille” Niilimaa (ordförande). Dalarnas sjukvårdsparti.

Bild: Felicia Askbrink

Och Dalarnas sjukvårdsparti bryter helt med Ny framtid och stryker 16 namn från listan till regionvalet.

Dalarnas sjukvårdsparti fick panik efter avslöjandet. När Lisbeth Mörk Amnelius, regionråd från partiet, fick informationen från tidningen under torsdagen blev hon ställd.

– Oj!

Speciellt anmärkningsvärt är det förstås att ha en pandemiförnekare i ett sjukvårdsparti som varit med och drivit på om vaccinpass för vårdanställda.

Ny framtid, som leds av förra moderatpolitikern Agneta Nyvall i Borlänge, hade krismöte på torsdagskvällen efter att uppgifterna blivit kända för allmänheten – och kanske även för övriga medlemmar i partiet som dittills varit ovetande? Vid midnatt – efter ett långt möte där tidningen var med – meddelade man att de tre kandidaterna lämnar partiet.

Annons

Annons

Men bara några dagar tidigare hade Nyvall försvarat Rättviks toppnamn och hänvisat till religionsfriheten

Agneta Nyvall, Bo Bjurman och Ahmed Abdiqadir vid torsdagskvällens krismöte. Strax före midnatt meddelades att tre medlemmar lämnar Ny framtid i Rättvik.

Bild: Jerry Brodin

Nyvall skriver i ett pressmeddelande att det "kom som en chock". Och nu makulerar partiet alltså hela listan.

Men bara några dagar tidigare hade Nyvall i en intervju med tidningens reporter försvarat Swahn som Rättviks toppnamn. Hon kände väl till konspirationsteorierna och hänvisade till religionsfrihet, och att vad en person tycker eller gör på fritiden är dennes privatsak.

Min gissning är att tidningsuppgifterna till sist blev för besvärande. När tron på utomjordingar kom i fullt dagsljus framstod AIC:s konspirationsteorier som allt för tokiga.

Ledaren i Falu-Kuriren torsdag 5 maj.

Politiska redaktören Gabriel Ehrling Perers konstaterar att kollen av kandidater på listorna är för dålig. Han skriver "Kollar ni inte era kandidater över huvud taget?".

Annons

Vi har gjort partiernas jobb kan man säga – även om Ny framtids Ageta Nyvall varit införstådd, men svängt efter uppståndelsen.

Annons

Ingvar ”Nille” Niilimaa, ordförande i sjukvårdspartiet, säger så här om avslöjandet och syftar på Falu-Kuriren;

– Det är ju tur att det upptäckts i tid. Och det får jag ju tacka er för att ni gör ett gediget jobb.

Först när det hamnar i tidningen verkar det bli tydligt för partierna vilken världsuppfattning medlemmarna har.

Ett viktigt jobb görs av lokala journalister på landets alla tidningar varje dag

Granskande journalistik sker inte bara på de stora riksredaktionerna – som får mest uppmärksamhet med tanke på det stora genomslaget. Ett betydelsefullt jobb görs av lokala journalister på landets alla tidningar varje dag. Det är vi som är närmast händelserna och det är – skulle jag säga – vi som ser och hör något först.

När vi kan avslöja missförhållanden, övergrepp, korruption – eller som i det här fallet – när personer som vill in i politiken vill störta demokratin och tysta media, blir det tydligt hur viktig journalistiken är.

De senaste dagarna har vi publicerat ett stort antal artiklar om dessa konspirationsteoretiker och hur partierna agerar efter avslöjandet. Antagligen har vi inte skrivit den sista artikeln om detta...

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan