Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Kan man vara en djurvän och äta kött?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"De flesta som kallar sig djurvänner är väldigt selektiva med vilka de inkluderar i sin vänskapskrets", skriver Erik Liljenberg.

Bild: Leif R Jansson/Scanpix

Annons

Nyligen uppdagades det att Sveriges största slakteri för värphöns bryter mot djurskyddslagen. Under transporten till slakteriet bryter hönorna både vingar och ben och vissa dör av syrebrist (P4 Väst den 12 april).

Detta väcker frågan om hur vi människor behandlar andra djur. De flesta anser sig nog vara en djurvän. Man kanske tänker på sin hund eller katt och man bryr sig om dem, kanske till och med älskar dem. Men när de kommer till andra djur, framför allt djuren som finns i livsmedelsindustrin stängs känslorna av. Definitionen av djurvän är en person som tycker om (icke-mänskliga) djur och är mån om deras välmående.

Annons

Annons

För att kunna svara på frågan om man är en djurvän bör man ställa sig frågan hur mån man är om alla djur som föds upp till mat. Är det att värna om en hönas välmående om man hänger henne upp och ned och elektrifierar hjärnan, för att sedan skära upp halsen? Är det att värna om en kos välmående när man tar hennes nyfödda kalv ifrån henne? Är det att värna om en gris välmående när man spärrar in honom i en liten box på ett betonggolv och förvägrar honom att ens se solen under sitt korta liv?

De flesta som kallar sig djurvänner är väldigt selektiva med vilka de inkluderar i sin vänskapskrets. Djuren delas in i olika kategorier, de som är värda kärlek och omtanke, och de som är värdelösa och därför kan behandlas utan respekt och värdighet.

Kan man vara djurvän och äta kött? Det enkla svaret är nej.

Erik Liljenberg

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan