Annons

Annons

Annons

Dala-Järna

Gick till sjöss som 16-åring – minnesord över Lennart Björklund

John Lennart Björklund föddes den 23 november 1940 i Vakerskogen och växte upp i Dala Järna.

Som 16-åring gick han till sjöss i Rexbolagets ”Lagnö”. Första resan som mässuppassare gick mellan Södertälje och Uleåborg i Finland och tog 13 dagar, Rexbolagets båtar bar namn efter öarna i Stockholms skärgård. Lennart fortsatte sin inslagna sjömansbana på världshaven. Som lättmatros i Ostasiatiska kompaniets ”Burma” gick han iland för gott efter nästan fyra år som sjöman.

Annons

Lennart ägnade sitt fortsatte liv åt byggnadsarbete både i Sverige och utomlands. När FN utnämnde 2010 till sjömannens år beslöt jag som före detta sjöman att ordna ”Sjömannens” kväll i en frikyrka i Dala Järna. Till kvällen hade jag bjudit in några äldre sjömän som jag fått kontakt med. En av dessa var Lennart Björklund.

Annons

Det blev en minnesvärd kväll när den förre sjömannen Johnny Andersson från Gävle berättade om sina 20 år som troende sjöman, för en förstummad lokalfolkning. Ett 60-tal personer hade kommit till kvällen. Åren därefter hade jag och Lennart en del kontakter och han kom då och då och knackade på tillsammans med kungspudeln Kajsa. Vi satt ofta och pratade rederier och gamla fartyg medan den stiliga Kajsa gäspade då och då. Både Lennart och jag tillhörde ”Klubb Maritim”, en sjöfartshistorisk förening.

Tyvärr kom Lennarts liv under många år att präglas av sjukdom och vår kontakt blev därför av förklarliga skäl mer sporadisk. Men som Alf Robertson sjunger i sin sång ”Åtta dygn i kolet”, behövs inte så många ord sjömän emellan. Sjömän har sitt eget sätt att tänka och förstå. 

Lennart har nu nått den kust där allt andas frid och ingen sjukdom mer finns. En varm bris smeker kinden och tropiska fåglar sjunger i trädens kronor. Jag önskar hedersmannen och sjömannen Lennart vila.

Ove Aronsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan