Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Svenska folket vill leva i fred – nej till Natomedlemskap

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arkivbild på Nato-ledda soldater i Afghanistan. Foto: Hoshang Hashimi/AP/TT

Annons

Resolution som togs på manifestationen lördagen den 21 maj på Stora torget i Falun:

Till regering och riksdag: Besinna er!

Regeringen har fattat ett förhastat beslut om att ansöka om svenskt medlemskap i Nato. Att bryta med den säkerhetspolitik som lyckats hålla oss utanför två världskrig skulle bli ödesdigert.

Svenska folket vill leva i fred! Vi vill inte att våra ungdomar ska skickas ut som kanonmat i USA:s och Natos krig. Vi vill inte att Sverige genom ett Natomedlemskap blir ett prioriterat målområde för ryska kärnvapenmissiler.

Världen är på väg mot ett kärnvapenkrig. Ett kärnvapenkrig har inga vinnare, bara förlorare. Mot kärnvapen finns inget försvar, det finns ingen allians som kan skydda Sverige. Den vansinniga rustningsspiralen måste stoppas. Enda vägen till överlevnad är förhandlingar, kompromisser och stopp för det pågående kriget i Ukraina.

Annons

Annons

Det handlar om det viktigaste beslutet för Sveriges framtid som fattas under vår generation (...).

Ett beslut angående anslutning till Nato ska tas av svensk riksdag efter grundlig och klargörande offentlig diskussion. Det handlar om det viktigaste beslutet för Sveriges framtid som fattas under vår generation och det är de svenska väljarna som ska avgöra Sveriges framtid, inte eventuella militära hemligheter. Frågan måste få prägla valrörelsen och beslutet tas av nästa riksdag.

Nu präglas den svenska debatten av krigshysteri. Men det kommande kriget får inte bli verklighet, det måste förhindras genom att minska spänningar mellan stater och underlätta samarbete och dialog, inte genom konfliktskapande. Nato är en aggressiv krigs- och kärnvapenallians och ett Natomedlemskap driver oss i motsatt riktning.

Den militära upprustningen och kriget är extremt klimat- och miljöförstörande och leder till flyktingkriser med enorma mänskliga lidanden. Kärnvapenkrig innebär dessutom ett globalt ekologiskt sammanbrott som riskerar mänsklighetens utplåning.

► Vi kräver att Sverige ska vara alliansfritt och ansluta sig till FN-konventionen om ett förbud mot kärnvapen. 

► Vi vill ha ett Sverige som agerar för fred och försoning mellan folken, för demokrati och social rättvisa.

Annons

► Vi vill ha ett Sverige som står fritt från militärallianser.

► Vi vill inte att Sverige fogas in i ett stormaktsblock.

► Vi vill ha ett Sverige som agerar för avspänning, nedrustning och lyfter begreppet gemensam säkerhet för överlevnad på vår planet.

► Vi kräver att Sveriges Natoansökan omedelbart dras tillbaka.

Nej till ett svenskt Natomedlemskap!

Nej till Nato-anslutning Falun

genom Helge Sonntag

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan