Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Kaffet i vrångstrupen – vad sa han?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kinesiska flaggan och regionpolitikern Svante Parsjö Tegnér (L).

Bild: TT, Lina Hård

Annons

Ibland blir man bara häpen, vad sa han?

Jag satt och läste tidningen den 14 juni. När jag läste om regionfullmäktige den 13 juni satte jag kaffet i vrångstrupen. På mötet diskuterades utländska intressen som nu involveras i vår sjukvård. Bland annat så är Kina nu delägare till ett av våra stora privata nätläkarbolag.

I diskussionen går Svante Parsjö Tegnér (Liberalerna) upp och säger enligt FK att: ”Deng Xiaoping införde marknadsekonomi i Kina, ni har ju sett hur det har gått där – det har gått bra. Inte det där med diktatur förstås. Ekonomisk utveckling... ni vet vad jag pratar om.”

Annons

Annons

Innebär detta att vi kan skilja ekonomi och politiskt system åt? Kan vi skilja på Hitlers uppbyggnad av ekonomin i Tysklands 1930-tal från hans systematiska förföljelse av judar, romer, homosexuella och fackföreningsaktiva? Går det verkligen att skilja detta åt?

Nej, naturligtvis inte. Det är i Kinas fall tvärtom så att den ena handen gynnar den andra. En ekonomisk tillväxt i denna diktatur innebär att regimen kan utvidga och förstärka förtrycket både inom Kina och utanför landet.

Man kan tycka att denna typ av uttalanden kanske är lite pinsamma eller oskyldiga… men jag tycker inte det. Jag ställer betydligt högre krav på en av våra ledande regionpolitiker än att offentligt uttala sig på detta sätt!

Berit Fredricsson (S)

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan