Annons

Annons

Annons

Annons

Leksand

Insändare
Kärnkraftshögern är tyst om sitt alternativ till vindkraft

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vindkraft eller kärnkraft? "Det blir val i höst och väljarna har då chansen att säga nej till kärnkraftalternativet. Utnyttja den", skriver Göran Petri, Miljöpartiet Leksand.

Bild: TT

Annons

Kärnkraftshögern har hittills skördat stora opinionsvinster med att utmåla vindkraften som utsiktsstörande, otillförlitlig och hälsofarlig. Men man har varit tyst med att tala om sitt eget alternativ – kärnkraften och då i synnerhet SMR (små modulära reaktorer) som man utmålar som framtidens energikälla.

Nödvändig utbyggnad av elenergi beräknas till cirka 150 TWh till 2050. SMR som utmålas som framtidens energikälla har en effekt på 50-300 MW. En reaktor ger således ett tillskott av 0,5–2,6 TWh årligen.

Annons

Annons

För att klara utbyggnaden av nödvändig energi behöver alltså 50–300 SMR placeras ut i Sverige. Sverige har 290 kommuner. Det betyder att en SMR ska placeras i var sjätte till varje kommun beroende på reaktorns effekt.

Var i Dalarna ska reaktorn eller reaktorerna placeras? Alla kan ju inte säga att reaktorn ska placeras någon annanstans. Hur ska man få miljötillstånd? Hur ska man komma förbi det kommunala vetot? Det är frågor som man inte vill ta tag i från kärnkraftshögern utan man fokuserar på att kampanja mot vindkraften.

Nu har jag inte gått in på kostnaderna för kärnkraften – Moderaterna har föreslagit att 400 miljarder kronor ska lånas ut för byggnation – pengar som skattebetalarna får gå in med. Detta i en situation då vindkraftsföretagen står i kö för att få bygga utan subventioner. Det är bara så tragiskt att man frånhänder sig billig grön el för att i stället satsa på dyr subventionerad el.

Det blir val i höst och väljarna har då chansen att säga nej till kärnkraftalternativet. Utnyttja den.

Göran Petri, Miljöpartiet Leksand

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan