Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Låt detta bli sista sommaren med parkerad ambulans

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Det blågröna styret har misskött ambulanssjukvården under den här mandatperioden.” skriver Sebastian Karlberg, (S).

Bild: Lars Dafgård, Arkivbild

Annons

När jag jobbade heltid som vårdbiträde var jag ofta förbannad på att beslutsfattare, tjänstemän och politiker, väldigt sällan hade en riktig bild av hur verkligheten faktiskt såg ut på golvet. Därför blev jag själv politiker för att försöka minska klyftan mellan verkligheten på vårdgolvet och rummen där besluten fattas. I tisdags bad jag därför att få praktisera en hel dag hos ambulansen i Borlänge.

Ambulanssjukvården i Dalarna är väldigt bra och jag är oerhört imponerad över det kunnande och engagemang som finns hos personalen. Där finns stor medicinsk kompetens och ett socialt patos – två faktorer som är helt avgörande för att Dalarnas ambulanssjukvård kan räknas till de bästa i Sverige. Men jag ska inte sticka under stol med att läget är väldigt ansträngt inom ambulanssjukvården. Det är långa dagar, stressigt och det vilar ett oerhört tungt ansvar på varje enskild ambulanssjuksköterska.

Annons

Annons

Det blågröna styret har misskött ambulanssjukvården under den här mandatperioden. Dessutom har man konsekvent svartmålat ambulanssjukvården, sagt att den är dyr och ineffektiv, hotat med att privatisera verksamheten, lagt på enheterna fler arbetsuppgifter utan att tillföra resurser och konsekvent exkluderat ambulanspersonalen från de arbetsmiljö- och lönesatsningar som man har på annan personal som jobbar 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan.

Det är dags att vi tar ambulanspersonalens krav på allvar

”Vanskötseln har fått stora konsekvenser för Dalarnas befolkning”, skriver Sebastian Karlberg , (S).

Bild: Katarina Cham Sjödén

Vanskötseln har fått stora konsekvenser för Dalarnas befolkning. För andra sommaren i rad kommer man parkera en ambulans för att man inte kan rekrytera vikarier. Att ställa av en av Dalarnas ambulanser i sommar kanske inte låter så farligt, men att göra det påverkar all ambulanssjukvård i hela länet. Ambulanssjukvården är nämligen så slimmad att ett fordon mindre gör att de stationer som redan idag är hårt belastade måste prioritera stenhårt. Det kan resultera i att städer som Borlänge står helt utan en ambulans i beredskap i flera timmar varje dygn, för att man måste täcka upp i södra delen av länet.

Annons

Det här håller inte. Det är dags att vi tar ambulanspersonalens krav på allvar, gör vi inte det är risken stor att den personalflykt som drabbat andra delar av sjukvården i regionen också drabbar ambulanssjukvården. Sommaren 2022 måste bli den sista sommaren som ambulanssjukvården i Dalarna parkerar en ambulans under sommaren.

Annons

Därför kommer vi, jag och mitt parti att jobba stenhårt för att vi:

Ser till att jämna ut löneskillnaderna inom sjukvården. Ambulanspersonalen kan inte lämnas utanför arbetsmiljö- och lönesatsningar.

Förstärka ambulanssjukvården med fler fordon för att öka beredskapen, korta ner väntetiderna och förbättra arbetsmiljön för ambulanspersonalen.

Dessa förslag kommer inte att lösa ambulanssjukvårdens alla problem, men det kan vara en bra början för att stärka upp och utveckla ambulanssjukvården. I vårat Region Dalarna rullar alla ambulanser, året om i hela Dalarna!

Sebastian Karlberg, (S), regionsrådskandidat

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan