Annons

Annons

Annons

Annons

Hedemora

Debatt
Centerpartiets tankar för ett tryggare Hedemora

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Att lyssna in och finnas till där barnen finns är en viktig pusselbit för att ge möjlighet att agera i samband med händelser. ” skriver Centerpartiet i Hedemora. Foto: Gorm Kallestad/TT

Annons

Vi i Centerpartiet tar trygghetsfrågan på största allvar. Samhället genomgår en snabb förändring där kriminalitet som inbrott, bilbränder, rån, övergrepp, narkotikaförsäljning och våld ökar.

Den otryggheten som många nu känner och de ökade negativa händelser som sker är något som bör hanteras skyndsamt.

För centerpartiet i Hedemora är det mycket viktigt att vi får ta tillbaka en stabil trygghet, där varje medborgare – stor som liten, ska känna tillit och respekt för varandra. För oss är det viktigt att se problemen i tid och att med alla medel förhindra utanförskap, mobbning eller kriminalitet.

Hedemora kommun är liten, men procentuellt har vi en hög andel av brottslighet. För att med bestämdhet och tydlighet motverka den negativa utvecklingen så ska vi stärka samverkan och samarbete över gränserna. Tillsammans kan vi göra Hedemora ännu bättre.

Annons

Annons

I detta arbete har skola och förskola ett stort ansvar i att tillsammans med målsman skapa förhållningssätt och regler som ska följas. Att lyssna in och finnas till där barnen finns är en viktig pusselbit för att ge möjlighet att agera i samband med händelser.

Direktkontakt med målsman är nästa viktiga pusselbit för ett hållbart långsiktigt arbete för att nå fram till en trygghet för unga vidare i livet. Arbetet måste följa en tråd under alla år från förskola till skolan. Målsman måste vara en del i arbetet att ta fram regler och förhållningssätt. Detta i syfte att alltid ge rätt stöd till sitt/sina barn så att det ska kännas ”bra i magen” när man ska till skolan eller förskolan.

Resultatet blir onekligen färre åtgärder längre upp i ålder. Det utvecklas definitivt till en tryggare plats att vara på. Det behövs samverkan mellan skola och hem där båda parter är de viktigaste pusselbitarna för barnen under uppväxten.

Lillemor Gunnarsson, Centerpartiet Hedemora.

Bild: Ronnie Carlsson, Arkivbild

Parallellt med det interna arbetet mellan skola och hem ska Centerpartiet driva frågan genom ett utökat samarbete med polis och räddningstjänst samt att man inkluderar huvudmän för alla skolor och förskolor, näringslivet och alla olika ungdomsrelaterade verksamheter i kommunen. Allt för att snabbt ge information och en möjlighet för varje enhet att aktivt bidra med sin kunskap till ökad trygghet och att snabbare hjälpa de barn och ungdomar som hamnat utanför värmen.

Annons

Annons

Kommunen tar på sig ansvaret och skapar en arena även för kommunens fältassistenter som 2023 ökar med ytterligare två enligt Centerpartiets initiativ. Här ska arenan vara mötesplatsen för samtliga fritidsaktiviteter och föreningsliv. Det utvecklas då stora chanser för fler barn att komma in i aktiviteter och att välja det som leder dem på rätt väg i livet.

Lillemor Gunnarsson, Centerpartiet Hedemora

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan