Annons

Annons

Annons

Falun

Vår kollega och vän började på Radiotjänst redan som 15-åring

Gösta Viker, Falun, har avlidit i en ålder av 101 år. Närmast anhöriga är sonen Jonas, svägerskan Monica och syskonbarn.

Gösta Viker, Falun, blev 101 år.

Bild: Jenny Andréasson

Annons

Gösta Viker växte upp på Lidingö, då en lantlig idyll. Redan som 15-åring började han jobba som springpojke på Radiotjänst på Kungsgatan 8 i Stockholm och hälsades välkommen av Sven Jerring. I jobbet ingick att cykla runt till teatrarna med manus till skådespelarna som skulle medverka i radioteatern.

Efter militärtjänsten började han jämsides med jobbet på Radiotjänst att utbilda sig till ingenjör på dåtidens aftonskola. Efter ingenjörsutbildningen kom han att arbeta som ljudtekniker på Radiotjänst som sedan blev Sveriges Radio. Som ljudtekniker fick han följa med den tidens kända radioreportrar på många inspelningsresor. En alldeles speciell inspelningsresa var med den kände radioreportern Karl-Axel Arvidsson med Orientexpressen från Paris till Istanbul med inspelningsutrustning som vägde närmare 400 kilo. I Turkiet fick man ta hjälp av åsnor för att frakta inspelningsutrustningen upp i bergen.

Annons

Annons

Gösta fick uppleva en enorm teknikutveckling på Sveriges Radio och senare Sveriges Television under de 50 år han jobbade med teknik, först som ljudtekniker och senare som distriktsingenjör i Karlstad och Falun.

Falubon Gösta Viker har avlidit. Foto: Birgitta Arvidson

Till Falun kom Gösta 1973 och där kom han bland annat att bli i högsta grad involverad i planering och uppförande av TV-huset vid Lugnet i Falun, ett uppdrag som han fortsatte med även efter pensionen tills huset invigdes 1986.

På sin brors bröllop träffade han brudens väninna Ingrid Alm som han gifte sig med 1952. 1960 utökades familjen med sonen Jonas. Ingrid kom från Roslagen och i Roslagen byggde de upp sitt eget lilla smultronställe på ön Tallören. Där tillbringades somrarna och efter pensioneringen förlängdes sommarvistelserna där.

Gösta har alltid varit intresserad av motion och varit angelägen om att hålla sig i god form. Under uppväxttiden på Lidingö hjälpte han till som caddie på golfbanan och lärde sig spela golf, en kunskap som många år senare ledde till ”hole in one” på Aspeboda Golfbana utanför Falun.

Mest intresserade han sig dock för skidåkning och det blev 31 Vasalopp innan han på äldre dagar gick över till utförsåkning. På 90-årsdagen uppvaktades han med ett liftkort i Bjursåsbacken, en present som han till fullo utnyttjade. Även långfärdsskridskor lockade ut honom på sjön Runn. När han närmade sig 100 år blev det i stället snabba promenader med rullatorn, något han fortsatte med även under det år han bodde på äldreboendet Lyssfallet i Enviken. Snabbt hittade han en egen rullator-runda även där.

Vi har många goda och glada minnen av vår arbetskamrat Gösta Viker. Inte minst minns vi hans underhållande tal på våra personalsammankomster.

Birgitta Arvidson

F d kollega vid SVT i Falun och vän

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan