Annons

Annons

Annons

Leksand

Aktad och älskad missionär som växte upp i Djura – minnesord över Åsa Dalmalm

Pastor och missionär Åsa Dalmalm, Uppsala, har avlidit i en ålder av 82 år.

Åsa Dalmalm, vår vän och missionärskamrat, har efter ett långt och innehållsrikt liv fått somna in.

Hon växte upp i Djura i Dalarna. Som nybliven handelsstudent lämnade hon föräldrahemmet och Sverige för att i Missionsförbundets tjänst arbeta i Pointe-Noire i Kongo-Brazzaville, där hon fick olika administrativa uppdrag. Redan från början smälte hon in i den afrikanska miljön och fick många vänner bland kongolesiska ungdomar.

Annons

Annons

Efter den första perioden i Kongo kom Åsa att många gånger återvända till den afrikanska kontinenten, mestadels till Kongo-Kinshasa, men också till Kongo-Brazzaville. Under dessa år samlade hon värdefullt material till det som senare skulle ligga till grund för hennes doktorsavhandling.

Åsa genomgick lärarutbildning och åkte 1969 till Kongo-Kinshasa där hon arbetade flera år som lärare, bland annat i ämnet franska, på ett gymnasium i Kimpese.

Efter åren som lärare fick Åsa ett omväxlande arbete i Luozi som sekreterare åt den kongolesiska kyrkans missionsföreståndare.

Därpå följde studier i teologi i Sverige som ledde till en doktorsgrad. Avhandlingen behandlade kongolesiska trosföreställningar. Åsa återvände ett flertal gånger för kortare och längre uppdrag i Kongo-Brazzaville där hon bland annat undervisade vid det Protestantiska universitetet.

Under flera år hade Åsa en lärartjänst vid Teologiska högskolan på Lidingö, där hon ansvarade för Centrum för mission och dialog.

När Åsa var hemma i Sverige var hon bosatt i Uppsala där hon var aktiv i Uppsala missionsförsamling. Där har hon varit församlingens ordförande och hon ledde flera mycket uppskattade målarcirklar.

Somrarna tillbringade Åsa i Dalarna i en av familjens stugor vid den älskade sjön Gyllingen. Det var också där hon utövade sitt konstnärskap och målade utsökta akvareller som sedan kom att figurera på ett flertal utställningar.

Annons

Åsas sista år präglades av sjukdom buren med stort tålamod och tacksamhet till livet och till församlingen. Hon återkom ofta till att församlingen var hennes andra hem. Vi tackar Gud för Åsas liv tillsammans med släktingar och många vänner, inte minst i Kongo, som nu är med och delar sorgen och saknaden efter en aktad och älskad missionär.

Birgitta och Bertil Åhman

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan