Annons

Annons

Annons

Enskilda vägar i Leksand

Insändare
Nya vägavgifter ett demokratiskt misslyckande

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Kommunen har redan en bra organisation för att sköta vägar och gator med den byråkrati som behövs. Helt fel att blanda in en massa vägföreningar", skriver signaturen Folkets röst.

Bild: Arkivbild, Knis Karin Björklöf

Annons

Husägare i Leksand betalar cirka 20 miljoner årligen till Leksands kommun (källa SCB och SKR). Nuvarande kommunala vägunderhåll handlar om en summa på mellan 5 till 10 miljoner, enligt kommunalrådet Liljeberg (C).

Slutsats: Husägarna tillför en betydande summa till den kommunala förvaltningen årligen. Men nu vill politikerna dra in mer skatt från oss som bor ute i byarna och införa mer byråkrati.

Annons

Kommunen har beställt lantmäteriförrättningar till vägsamfälligheter i Leksands kommun till en kostnad på mellan 30 och 50 miljoner, inga småpengar. Husägare ute i byarna tvingas betala vägföreningsavgift årligen med skattade pengar plus moms.

Annons

Husägare som har direktanslutning till statlig väg och husägare som ansluter kommunal väg, behöver inte bilda vägföreningar och slipper helt alla vägkostnader och har de bästa vägarna. Boende inom gamla Leksands municipalområde slipper även de vägkostnader.

Husägarna ute i byarna vill inte betala mer i ”skatt” (vägavgift) än de som inte är med i någon vägförening. Husägarna kräver att likställighetsprincipen gäller när nya skatter (vägavgifter) införs som drabbar befolkningen orättvist.

Vägbeslutet som togs i KF i juni borde överklagas och upphävas då det är felaktigt. Kommunen har redan en bra organisation för att sköta vägar och gator med den byråkrati som behövs. Helt fel att blanda in en massa vägföreningar.

Det är något fel när politikerna inte vill lyssna på medborgarna. Vi vill via skattsedeln solidariskt betala efter förmåga, spara pengar det är det enda rätta. Pausa denna förrättningshysteri och gör en konsekvensanalys som utgår från ett rättvisetänk.

Något att tänka på när du går och röstar.

Folkets röst

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan