Annons

Annons

Annons

Bjursås

”En stor kulturpersonlighet och ideell kraft har gått ur tiden”

En känd Bjursåsprofil har gått ur tiden. Den 19 augusti 2022 avled Rune Halfvarson i en ålder av 92 år.

Han kom från Laxsjön i Grangärde socken. 1958 flyttade han och familjen till Bjursås där Rune bott i hela återstoden av sitt liv. Vi har mött Rune i många sammanhang under mer än 50 år i Bjursås och samarbetat med honom i flera funktioner.

Rune var skogsutbildad och arbete inom Stora Kopparbergs skogsförvaltning. Rune var till sin person glad, positiv, initiativkraftig och lätt att samarbeta med.

Runes stora intresse var skådespeleri och artisteri. Han framträdde ofta i revyer som han ibland själv skrivit och som framfördes i bland annat NTO-lokalen i Bjursås. Han medverkade aktivt i förnyelsen av bygdespelet den Gamla Gården och var en av dess aktörer på scenen.

Rune var också engagerad i Bjursås Hembygdsförening och var under den senare hälften 1900-talet den självskrivne ledaren av det årliga midsommarfirandet på Dössberget i Bjursås. Detta höll han på med i 50 år.

Annons

Annons

Han var också programledare och konferencier vid övriga aktiviteter som genomfördes vid Hembygdsgården på Dössberget såsom Allsångskvällar, Musikarrangemang, Taubeaftnar med mera. Han underhöll också med gitarr och sång på olika tillställningar i Bjursås tillsammans med dragspelaren Stig Dahlin.

Han var initiativtagare till startandet av Taubesällskapet i Dalarna på 1990-talet och var dess ordförande under flera år.

Därutöver så var han engagerad i Bjursås Idrottsförening som lagledare för fotbollslaget under 1960-talet samt i klubbens skidsektion. Det sistnämnda ledde till att han även kom att ingå i Svenska Skidspelens arrangörsstab under bland annat skid-VM 1974 och 1993 där han var Ceremonichef.

När Bjursås Sparbank 1990 instiftade priset Årets Bjursing som årligen skulle utdelas till den person eller organisation som gjort betydelsefulla insatser för Bjursås som bygd, var han den förste som erhöll priset 1990.

Rune var också under ett 20-tal år vice ordförande i Bjursås Kyrkoråd samt ordförande i Kyrkogårdsnämnden. År 1993 genomfördes en inre renovering av Bjursås kyrka där Rune på ett förtjänstfullt sätt bidrog med värdefulla synpunkter. Vidare så har Rune satt sin prägel på utformningen av Bjursås kyrkogårdar med bland annat tillskapande av en Minneslund 1984 och senare cirkelrunda askgravplatser och trädvårdsplaner.

År 2007 utsågs Rune att ingå i den grupp som ansvarade för genomförandet av Bjursås sockens 400-årsjubilem. Intresset för arrangemanget var stort hos Bjursåsborna och fyra temakvällar genomfördes under hösten 2007 i ett fullsatt Församlingshem. Det avhandlades 100 år i taget på mötena allt från att Bjursås varit en avstyckad fäbod under Åhl:s församling och blivit egen församling 1607 till socknens kommunsammanslagningen med Falun 1971. Det hela avslutades med en Jubileumsgudstjänst i Bjursås kyrka med närvaro av biskop Claes Bertil Ytterberg och kommunföreträdare. Då intresset från lokalbefolkning var så stort genomfördes en repris av temakvällarna 2008 i Sockenstugan även då med fullsatta hus.

Annons

Annons

Det går att göra listan mycket längre på det som Rune medverkat i och bidragit till i Bjursås men vi nöjer oss med detta och konstaterar att en stor kulturpersonlighet och ideell kraft har gått ur tiden. Ett stort tack till Rune för hans stora insatser för Bjursås kultur- och musikliv. Saknaden efter Rune är stor. Våra tankar går också till Runes fyra barn som förlorat en kär far och familjemedlem.

Per Pettersson f.d. ordförande i Bjursås Kyrkofullmäktige

Lars-Åke Björklund ordförande i Bjursås Hembygdsförening

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan