Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Höj de funktionshindrades röster – var lyhörd

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Det krävs att kommunerna och LSS-företagen skapar starka policys för att alla ska bli lyssnade på.” skriver skribenten.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Vi har i dagarna varit med om ett val till riksdag, regioner och kommuner. Det har påtalats att kvinnor fick rösta från 1921 i Sverige. Men gruppen med intellektuellt funktionshinder fick vänta till 1989 för att kunna rösta. Orsaken var att omyndigförklaring avskaffades då.

Nu har således den gruppen fått möjlighet att rösta. Många i den gruppen har svårt att rösta på grund av sitt funktionshinder och för att de är i händerna på personal som kanske tycker det är onödigt att de röstar eller inte orkar hjälpa dem med röstningen.

Annons

Annons

Den här gruppen har många gånger svårt att bli lyssnade på.

Ett av problemen är att de lätt ses som en homogen grupp och det ofta tas för givet att alla ska göra samma sak. Det förekommer dagligen att deras försök att ha en åsikt ignoreras. Det gäller inte bara röstandet, utan också många saker i vardagen. Ofta vill de vara till lags och följer personalens tyckande och frågar ofta vad personalen anser. Detta leder ofta till att de tystnar och låter sig bli överkörda. Självförtroendet sviktar.

Det krävs en stor lyhördhet och ett arbete att ta reda på vad de här individerna tycker. Ofta anses det att man inte behöver lyssna aktivt, utan man bestämmer lätt saker över deras huvuden. Detta kan betraktas som övergrepp och bryter mot LSS-lagen.

Det krävs att kommunerna och LSS-företagen skapar starka policys för att alla ska bli lyssnade på. Det krävs en vilja från politikerna att lyfta den här frågan och ge de ansvariga tjänstemännen i uppdrag att skapa fungerande arbetssätt och policys. Särskilt gäller det de personer som inte har något talat språk och som inte kan uttrycka sin vilja på ett enkelt sätt.

LSS-lagen är tydlig när det gäller de här personernas rätt till integritet och självbestämmande. För att det ska bli verklighet i vardagen krävs lyhördhet och metoder samt utbildning för att få fram allas vilja.

Annons

Jan Kapla, Malung

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan