Annons

Annons

Annons

Annons

Bo Ekman

opinionValet 2022

Bo Ekman
”Valrörelsen blev ett fiasko”

Text: 

Sveriges näste statsminister Ulf Kristersson (M).

Bild: Tim Aro/TT

Annons

Som jag nämnt i en tidigare krönika hade jag på 90-talet förmånen att ha Ulf Kristersson (M) anställd i ett konsultföretag som arbetade med strategisk förändring. Jag lärde känna honom som en gedigen humanist med stor värme och omsorg om människor i sin omgivning.

Det är därför som jag har så svårt att få ihop det, att han för att nå den yttersta makten har släppt fram och prisat Jimmy Åkesson och SD:s politik. Jag har framfört min uppfattning att hans och M:s huvudmotståndare inte är S, utan snarare SD. Men vad gör man inte för makten.

Det förvånar mig också att Kristersson så systematiskt underlåtit att föra fram de verkligt stora existentiella frågorna i valrörelsen.

Det är ett politiskt haveri att de två partier som främst av alla har artikulerat de så högst påtagliga klimatförändringarna – MP och C – är valets förlorare.

Annons

Annons

M är också valets förlorare, men av andra skäl, nämligen att SD ryckt fram i den nationalistiska högervind som drar fram i västvärlden.

Valrörelsen har heller inte på djupet berört den akut viktiga säkerhetspolitiken och frågan om Sveriges Nato-anslutning. Dessutom har partierna systematiskt undvikit att beröra den allra viktigaste och mest påtagliga orsaken till gängbildningar, gatuvåld, gängkriminalitet – nämligen narkotikahandeln. Detta är patetiskt.

Visst är dagsaktuella el- och bensinpriser viktiga för oss medborgare. Men ännu viktigare är att få bukt med orsakerna till hoten om inflation och lågkonjunktur. Den politiska debatten som den förs är ett slags balettdans – ett pas de deux – mellan politiker och journalister. De ledande journalisterna i radio, TV och riksmedia brister också i sitt ansvar inför allmänheten genom att nogsamt följa politikernas valda agendor.

Därtill vill jag lägga frågan om den tillämpade etiken. En fråga som aktualiserades av att England begravt sin drottning och monark. En människa vars eftermäl präglas av hennes osvikliga tillämpning av maktens oväld och etik. Respekten för hennes gärning samlade all världens ledare med undantag för diktatorer och våldsverkare. Med drottning Elisabeth gick en epok i graven. Den nya tiden kräver förnyelse av både ideologi och praktik. Men det är värt att studera hennes gärning.

Annons

För att få ordning i den trassliga härvan av problem och legitima önskemål från olika medborgargrupper måste en ytterst ansvarig politisk ledare gå i första ledet och ge exemplet om hur etiken ska tillämpas inom alla de svåra områden och djupa vatten i vilken framtidsseglatsen ska göras. De långsiktiga konsekvenserna av våra största problem är existentiella till sin natur.

Ulf Kristersson har nu fått möjligheten att samla vår nation till lösningar i alla dessa svåra frågor. Det kommer att krävas ett politiskt förändringsarbete både till metod och till innehåll. Det är nu som Kristersson är satt att pröva Sveriges mod.

Vi måste ta oss an mullren vid horisonten.

Krönikören Bo Ekman är Leksandsbo och grundare av Tällberg foundation.

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Till toppen av sidan