Annons

Annons

Annons

Bjursås

Minnesord över Per Martinsson

Per Martinsson var en trevlig och duktig entreprenör. Han hade ständigt nya idéer och såg möjligheter. Vi minns hans glada skratt. Han vände negativt till positivt.

Per var född i Bjursås. Tidigt träffade han sin livskamrat Helén. Som sjuttonåringar blev de ett par och fick 49 år tillsammans. De upplevde genom livet med- och motgångar.

Vi har mycket att tacka Per för. Han gav människor arbete. Per och jag träffades i mitten av 80-talet, då förre ägaren av Bjursås Ski Center ville bygga ut skidanläggningen, men han kom inte överens med markägarna.

Annons

Hösten 1987 blev dramatisk. Vi var flera, som ville rädda Bjursås Ski Center. Det fanns då krafter, som ville att skidanläggningen skulle försvinna. Det var som i TV-serien Dallas! I oktober -87 gick Per in som delägare i det bolag, som sedan kom överens med förre ägaren av Bjursås Ski Center. Falu kommun blev garant. Per drev då ett bolag med anställda som arbetade med vägbygge och markanläggningar.

Annons

Jag fick jobb av Per som marknadsförare med uppgift att locka skolungdomar till snösäkra Bjursås. Vi hade tur. Till luciahelgen var skidbackarna igång. Vi vann över våra motståndare!

I affärsverksamhet måste risker tas. Det gjorde Per. Vi kan idag glädja oss åt att Bjursås Ski Center, nuvarande Bjursås Berg&Sjö, byggs ut. Förutan Pers och Heléns insats har det inte varit möjligt. Per och Helén blev 1999 Årets Bjursingar utsedda av styrelsen för Bjursås Sparbank.

Om det finns en himmel så har Per nya projekt på gång. Kanske snöar det där uppe hos Vår Herre, som snart tar på sig skidorna och åker i Pers backar.

Per-Ola Björklund

En av Pers många vänner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan