Annons

Annons

Annons

Falun

Vackra minnen av en omtänksam medbroder

Förre adjunkten Bo Thorngren, Falun, har efter en tids sjukdom avlidit, sörjd av maka, barn och barnbarn, släkt och många vänner.

Bo Thorngen växte upp i Finspång och tog studenten i Linköping, där han träffade Ingegärd, sin blivande maka.

De följdes åt till Uppsala för humanistiska studier. Efter fil mag-examina bar det av till Falun, där de rotade sig för gott, lyckligt förenade i liv och yrke.

Bo blev, har jag förstått, en legendarisk lärare. Hans undervisning är hos många elever i tacksamt minne bevarad.

Annons

Hans energi, kreativitet och lust räckte till för insatser på andra vädjobanor: Han blev med åren Faluns meste sällskapsbroder. Om det kan andra bättre vittna.

Annons

Jag var en släkting som på 1950-talet ofta vistades i Finspång. Bo blev i god mening min storebror.

Nio år skilde oss åt, men bandet befästes, när jag så småningom hade växt ifatt honom. Kontakt upprätthölls per telefon. Ett samtal kunde börja med: Hej, hör du vem det är? En av oss hade just lagt på en jazzstandard, exekverad av någon berömdhet.

Rätt svar tillhörde ovanligheterna, men vi hade visst överseende med våra tillkortakommanden. Så fortsatte det tills det med ens tog slut.

Vackra minnen kvarstår av en intensiv och omtänksam medbroder, liksom en insikt, vackert formulerad av en vårt språks versvirtuoser: ”Byta ett ord eller två, gjorde det lätt att gå.”

Olle Ferm

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan