Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Upprätta en handlingsplan mot ensamhet i Dalarna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Ingen har diagnostiserat och värderat den samlade skada och hälsofara som följer av relationsfattigdom i vårt land.” skriver Medborgerlig Samling.

Bild: Gorm Kallestad/TT

Annons

Debatten om ensamhet blev tydlig under pandemin. För många människor har inget förändrats. Enligt SCB är omkring 300 000 svenskar socialt isolerade. Ensammast är de äldre och unga människor. Idag tvingas allt fler äldre att bo kvar i sina hem mot sin vilja och yngre kan inte flytta hemifrån. Äldre och multisjuka påtvingas isolering. Det händer inte sällan att människor dör ensamma i sina hem.

Annons

Idag är äldreomsorgen underbemannad. Personalen är stressad och schemaläggning medger inte extra tid för insatser utöver de nödvändigaste. Bristen på stimulans är skriande. Sociala relationer är de starkaste faktorerna för lycka, hälsa och säkerhet. Ingen har diagnostiserat och värderat den samlade skada och hälsofara som följer av relationsfattigdom i vårt land. Ensamhet ökar risk för hjärtinfarkt, stroke och demens och den upplevda smärtan förblir också en risk för ökad depression.

Annons

Katarina Gustavsson, undersköterska och ordförande Medborgerlig Samling Falun.

Bild: Maia Hörstadius/Arkiv

Därför kräver vi i Medborgerlig Samling att alla kommuner i Dalarna ska upprätta en handlingsplan mot ensamhet. Vi ser att alla kommuner i Dalarna behöver ett strukturerat och långsiktigt arbete för att mildra negativa konsekvenser av ensamhet. Ett samhälle som vill förebygga stora folksjukdomar behöver därför väga in ensamhet som en risk vid sidan om andra livsstilsfaktorer som kost, motion och rökning. Att jobba aktivt för att minska ensamhet kan dessutom stärka demokratin genom ökad tillit.

Vi ser också att arbetet med ett mänskligare Dalarna på sikt kan minska akutbesöken och öka tilltron till samhällets välbefinnande och trygghet.

Medborgerlig Samling Dalarna

Katarina Gustavsson, undersköterska Falun

Inger Mattsson, agronom Avesta

Ulf Lahti, civilingenjör Avesta

Annons

Jonne Lindroth, läkare Avesta

Sven Åke Pettersson, företagare Avesta

Lars Nilson, företagare Malung

Sonja Shirwani, lärare Falun

Max Engstrand, väktare Falun

Ilona Nyland styrelseledamot

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan