Annons

Annons

Annons

Ludvika

Sång och musik följde honom genom livet – till minne av Åke Sjögren

Till minne av Bengt-Åke Sjögren, Ludvika.

Åke växte upp i den lilla byn Binböle i Nordingrå, Ångermanland. Sex år gammal drabbades Åke av diabetes, men blev ändå inte bortklemad och fick tidigt hjälpa till på bondgården.

Kompisen Lennart och Åke högg julgranar som kördes med traktor till Kramfors.

Landsfiskalen fick den finaste och ordnade tillstånd att sälja på torget. På Sandöskolan utbildade sig Åke till kock.

Annons

I Stockholm blev det jobb på Berns Salonger och stjärnkrogen Cecil, där kändisar fick njuta av Åkes mat – för mat det kunde Åke. Parallellt studerade Åke vid Handelsskolan och startade med kompisen Lennart en firma som sålde och reparerade Bosch- och Electroluxprodukter.

Annons

Därefter kom Åke till Falun med jobb som utredare på Försäkringskassan och senare vikarierande föreståndare i länet. I början av 70-talet flyttade familjen från Stora Tuna till Ludvika och fast tjänst i Grängesberg. Eget hus byggdes på Notgården med timmer från Binböleskogen.

Åke slutade sin yrkesbana på huvudkontoret i Falun efter tiotalet år som chef i Ludvika. Han blev farfar på heltid med hämtning på skola, mellanmål och läxhjälp. Sång och musik följde Åke genom livet, bland annat i Saxdalens manskör med Dan Anderssonspelet och turné till Amerika. Att resa låg honom varmt om hjärtat. Trots hälsoproblem var Åke en optimist. Omtänksam och uppmuntrade, hjälpsam, generös och gästvänlig, så var han.

Den 26 december tog Åke sitt sista andetag på Ludvika lasarett. Lugnt och stilla somnade han in, 83 år gammal. Nu kommer inte längre de välbekanta orden, ”Tjenare grabben!” att höras från pappa. En bättre far än Åke kan ingen ha. Närmast sörjande är hustrun Kerstin, sönerna med respektive, barnbarn med respektive, samt barnbarnsbarn.

Mats Sjögren

Magnus Sjögren

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan