Annons

Annons

Annons

Borlänge

Roade publiken i många år – minnesord över Kurt Säfström

Kurt Säfström, Borlänge, till minne.

Kurt Säfström var en trevlig människa och begåvad skådespelare. Han sörjs närmast av livskamraten frun Eva, som var 16 år när hon och Kurt blev ett par. Sedan dess har de två vandrat genom livet hand i hand. Saknaden hos Eva är enorm och vi delar sorgen med henne.

Som femtonåring stod Kurt för första gången på en revyscen. Det var i Ornäs. Han har berättat från Lotusrevyn: ”Vi åkte i en DKW. Det var tre tjejer som spelade gitarr. Vi var totalt sex personer i samma DKW. Jag förstår inte att vi fick plats, men roligt hade vi.”

Annons

Annons

Ja, roligt hade Kurt, som roade publiken i många år. Han kom i början av 60-talet med i Borlängerevyn. Otaliga är de revyer, som Kurt medverkat i. Hundra tusentals personer har skrattat åt hans karaktärer, där figuren Pensionären blev återkommande.

Redan 1980 kom Kurt och jag att spela tillsammans i Sägnen om Ringen, Jörgen Dicanders sommarteater på Borlänge gammelgård. Vid första repetitionen kände jag direkt att Kurt och jag trivdes ihop. Han spelade patron Nils Silfverstråhle och jag torparen Anders.

I början av 90-talet sammanförde jag Kurt med filmregissören Daniel Bergman. Det ledde till att Kurt fick spela kyrkvaktmästaren i filmen Söndagsbarn, som nu kan ses på SVT Play.

I ”Grabbarna på bruket” gestaltade Kurt en rolig karaktär. På Falu stadsteater medverkade han i ”Ruggugglan”. För sina insatser inom revy och teater fick Kurt Säfström Borlänge kommuns kulturpris 1998. Om det finns en himmel så lär de få roligt där uppe ovan molnen. Han blev 81 år.

Per-Ola Björklund

En av Kurts många kulturvänner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan