Annons

Annons

Annons

Falun

Minnesord över Karl-Axel Jonasson, Falun

Karl-Axel Jonasson föddes 1926 och växte upp i Lindhult by nära Frödinge, en dryg mil från Vimmerby.

Han var det yngsta barnet av fem syskon. Under sin uppväxt deltog han i arbetet på föräldragården. Strax efter konfirmationen började Karl-Axel att läsa per korrespondens på Hermods.

Fast det var inte självklart att läsa vidare. Det fanns ingen tradition att fortsätta att studera efter den obligatoriska skolgången och dessutom var de ekonomiska resurserna knappa. Men Karl-Axel var både ambitiös och mycket begåvad. När han tog sin studentexamen i Lund 1951 var rubriken ”Frödingebo nådde vackert studieresultat” på en artikel i Vimmerby Tidningen.

Annons

Annons

Målet var att en dag utbilda sig till lärare och året efter började Karl-Axel att läsa vid universitet i Uppsala. Studierna finansierades med studielån, olika stipendier och en tjänst på Landsarkivet i Uppsala. Efter tre års tjänstgöring i Malmberget som lärare och ytterligare studier i Uppsala konstaterade Karl-Axel att han ”med 11 betyg kände sig ganska fullärd”.

Han gifte sig 1964 med Carin som härstammade från Stora Skedvi. Något senare började Karl-Axel att undervisa i historia och svenska på gymnasiet i Falun. Där blev han kvar till pensioneringen.

Ett av Karl-Axels stora intressen genom hela livet var att läsa, framförallt skönlitteratur. Han byggde upp en omfattande boksamling där mycket av världslitteraturen är representerad. In i det sista var Karl-Axel road av att diskutera litteratur och läste dagligen dagstidningar för att följa med vad som hände i omvärlden. Jakt och fiske var också viktigt. Vanligtvis deltog han varje år vid älg- och bockjakten i Lindhult tillsammans med sina bröder. Han släppte aldrig kontakten med sina nära släktingar och sin hembygd i Småland. Ett annat intresse var att resa. Carin och Karl-Axel gjorde flera utlandsresor tillsammans.

Vid 96 års ålder somnade Karl-Axel in på årets näst sista dag. Precis som Karl-Axel önskade fick han bo kvar i sitt hem i Falun ända till slutet. Vi syskonbarn minns Karl-Axel med stor värme och var imponerade av hans gedigna kunskaper. Han var något av en förebild för oss. Det kändes speciellt att resa till Dalarna för att hälsa på Carin och Karl-Axel. Ett äventyr när vi var yngre.

Tack för alla fina och värdefulla minnen!

Syskonbarnen i Småland och Skåne, genom Dag Jonasson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan