Annons

Annons

Annons

Toppläkare dömd efter klimataktion

Insändare
Klimatfrågan är brännande – att agera är att ta ansvar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den danske existensfilosofen Søren Kierkegaard skriver: ”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.”

Jag tar del av debatten gällande Dalarnas biträdande smittskyddsläkare som också visat sig vara klimataktivist. För mig som läser om regionledningens agerande så landar jag i det lilla men starka ordet ”mod” gällande läkarens civilkurage. Mod att kunna se lite längre än att likt en reptil instinktivt agera utifrån ett kortsiktigt och populistiskt perspektiv.

Att inte våga beror inte sällan på att man är rädd för sin egen framtid eller position. Frågan är vad regionledningen fruktar mest? Den egna karriären eller vår gemensamma planets överlevnad? Eller kan man anse att klimatfrågan inte är en fråga som är av vikt för regionen?

Annons

Annons

"Klimatfrågan är brännande, det vet alla som satt sig in i frågan. När då individer väljer att agera för att påvisa den akuta frågan så krävs det ibland okonventionella metoder", skriver Janne Svärdhagen.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Klimatfrågan är brännande, det vet alla som satt sig in i frågan. När då individer väljer att agera för att påvisa den akuta frågan så krävs det ibland okonventionella metoder. Vi kan välja att se handlingen som ett brott eller ett starkt rop på ett omedelbart agerande.

Jag ser biträdande smittskyddsläkarens aktiva handling som ett ansvarstagande. Vi behöver inte bli av med sådana resurser inom regionen, vi behöver fler som visar på mod och beslutsamhet och som står upp mot övermakten eller för klimatet.

Vi behöver fler som vågar ta ansvar där kärnan i en rationell moral är ett hänsynslöst engagemang för verkligheten och de faktiska kraven i människans liv på jorden.

Janne Svärdhagen.

Bild: Privat

Den första punkten i Läkarförbundets etiska regler framgår följande: ”Läkaren ska i sin gärning alltid ha patientens hälsa som det främsta målet och om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta.”

Ser vi utifrån ett större perspektiv så är det just detta den civila olydnad som vi tagit del av handlar om, att alltid ha patientens bästa som det främsta målet liksom att vi alla behöver lite tröst och hopp då och då.

Annons

Annons

Så ni som i regionledningen just nu är lite rädda. Man bör vara försiktig med att vara försiktig, eftersom farorna annars blir viktigare än möjligheterna.

Janne Svärdhagen, filosof/debattör

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan