Annons

Annons

Annons

Falun

Läsartext
Stort intresse för släktforskning – varning för genvägar

Detta är en läsartext.

I samarbete med studieförbundet Vuxenskolan startar SPF Svärdsjö-Enviken inom kort en studiecirkel i släktforskning. Till upptaktsträffen var Lars Ungersween inbjuden.

Det märktes tydligt att Lars Ungersween är en van föreläsare kring detta spännande ämne. Han benämner sig själv som ”nörd” men hans entusiasm är smittande och hans kunskaper ytterst värdefulla. Och hela presentationen hade ett pedagogiskt upplägg.

Annons

Annons

Kyrkböcker är en säker källa och Lars visade och beskrev hur åhörarna ska tolka de olika kolumnerna och innehållet av information. Varje bok sträcker sig över tio år.

Stavningen i kyrkböckerna är ålderdomlig och ibland är texten svår att tyda.

Bild: Arkivbild

Lars talade om släktforskning som tidskrävande, det är lätt att vi fastnar och behöver söka andra vägar. Stavningen i kyrkböckerna är ålderdomlig och ibland är texten svår att tyda. Ett råd är att inte ha så bråttom och försöka ta genvägar genom generationerna utan att börja med föräldrar och sedan metodiskt söka sig bakåt i tiden.

Innan släktforskning blev datoriserad var det mikroform som gällde för att leta information. Till studiecirkeln ingår ett digitalt abonnemang vilket gör hela sökande betydligt mer smidigt.

Även intresset kring DNA-spårning visade sig vara stort bland deltagarna.

Vill du skicka in en läsartext? Här kan du enkelt skriva och berätta vad din förening gör.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan