Annons

Annons

Annons

Dyrare vardag

Debatt
Åtgärda grundproblemet – elenergin ska ägas av oss alla genom staten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För drygt fyra månader sedan var det val i Sverige. Partierna övertrumfade varandra med förslag till förbättringar till medborgare och inte minst till oss pensionärer. Och fattas bara. Vill man vinna ett val i Sverige krävs många röster från pensionärerna som utgör drygt 25 procent av landets röstberättigade.

När vi träffade representanter för de olika partierna höll de flesta med oss om att den allmänna pensionen i Sverige är på tok för låg. Man lovade också att, om man kom till makten, skulle denna skevhet i systemet rättas till.

"Energipriserna fortsätter att skena och många pensionärer vittnar om att de inte längre har råd att värma upp sina hus", skriver intresseorganisationen Pensionärernas riksorganisation (PRO).

Bild: Martina Holmberg / TT

Annons

Vi kan väl konstatera att än har ingenting hänt! Det har inte ens blivit en liten tummetott. Visst, garantipensionen har höjts med drygt 8 procent vilket är bra. Men det stora flertalet pensionärer får nöja sig med en ökning på ynka 3 procent.

Annons

Detta innebär att respektavståndet krymper ytterligare och att det inte har lönat sig att ha arbetat och betalt skatt i 40-50 år om du jobbat i låglöneyrken. Detta samtidigt som inflationen under 2022 låg på drygt 10 procent. Det innebär att en pensionär med medianinkomst förlorat 2 000 kronor i köpkraft under föregående år efter skatt.

Samtidigt visar PRO:s riksomfattande prisundersökning att den korg som undersöks, och som representerar nödvändiga basvaror, ökat i pris med i genomsnitt 20 procent från undersökningen i oktober 2021 till undersökningen 2022.

Det finns exempel på medlemmar inom PRO som tvingats stänga alla rum i sina hus förutom köket där det finns en vedspis. Där har sängen ställts in och maten kunnat lagas!

Energipriserna fortsätter att skena och många pensionärer vittnar om att de inte längre har råd att värma upp sina hus eller att åka nödvändiga sjuk- och handelsresor med sina bilar. Det finns exempel på medlemmar inom PRO som tvingats stänga alla rum i sina hus förutom köket där det finns en vedspis. Där har sängen ställts in och maten kunnat lagas!

Ska vi ha det på detta vis i välfärdslandet Sverige?

På våra medlemsmöten har det också vittnats om att pensionärer fått ta sina sista besparingar för att betala elräkningen. Och vad gör regeringen? Man skickar ut en allmosa till medborgarna i stället för att åtgärda grundproblemet.

Annons

Annons

Vi hade en gång för inte så länge sedan ett väl fungerande system för produktion, distribution och prissättning av el i detta vårt land. Gå tillbaks till det.

PRO Dalarna kräver:

– Tillför mera resurser och öka omedelbart de allmänna pensionerna till rimliga nivåer. Sluta dra frågan i långbänk.

– Fatta omedelbart beslut om ett väl fungerande, ekonomiskt rättvist och långsiktigt hållbart energisystem som inte ger mer bränsle till inflationsbrasan. Elenergin ska ägas av oss alla genom staten.

Håkan Bengtsson, konsumentansvarig PRO Dalarna

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan