Annons

Annons

Annons

Backolars Johan Hermansson

ledare liberalAvhoppen från SD

Backolars Johan Hermansson
Fler avhopp än alla andra partier ihop – SD Dalarna är sämst

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

SD:s distriktsordförande Rasmus Giertz har en hel del att fundera över.

Bild: Agnes Fäldt, Arkivbild

Annons

Förra mandatperioden var SD Dalarna sämst i landet på att fylla sina stolar i fullmäktige. Ja, ingen annanstans gapade så många stolar tomma. När allt var över hade SD 13 obesatta mandat. Det är faktiskt lika många som Miljöpartiet fick i hela länet i höstens val. SD:s tomma stolar kunde ha varit ett helt eget parti!

Hur såg det då ut med tomma stolar hos övriga partier i Dalarna? De hade inga.

Skandalerna inom SD har varit många, i synnerhet i Dalarna. Bara under valveckan 2022 tvingades tre politiker – i tre olika kommuner – bort efter avslöjanden om rasism och spridning av konspirationsteorier (FK 220923).

Annons

Annons

Gång efter annan har vi genom åren hört SD-toppar säga att det ska bli bättre. Att partiet varit ”ungt” och nytt men att man nu minsann fått ordning på partiorganisationen.

Den nya mandatperioden har dock börjat ännu stökigare än den tidigare, något man knappt trodde var möjligt.

Vid första sammanträdet i nya regionfullmäktige hade SD:s tolv man starka grupp sett inte ett, inte två, utan tre avhopp där politiker brutit med SD och blivit ”vildar”.

I Borlänge kommun har fyra av SD:s elva ordinarie ledamöter blivit vildar. Även bland ersättarna har det skett avhopp.

När Vansbro kommun skulle spika budgeten för 2023 fanns inte en enda SD-politiker på plats – partiet lämnade walkover. Som skäl gavs svepande bortförklaringar. En av de folkvalda ändrade sin historia i en och samma intervju: från att inte ha hunnit, till att helt ha glömt bort sammanträdet.

Räkningen av tomma stolar har börjat även den. I Gagnefs kommun blev det två redan från start. Nu kommer trean och fyran.

Detta sedan Sivert Carlssons, ordförande i SD Vansbro- Gagnef, meddelat att han lämnar fullmäktige i Vansbro. Det gör även Peter Ihlar (SD).

Sivert Carlssons (SD) lämnar fullmäktige i Vansbro.

Bild: Malin Lindberg

Annons

Annons

SD har därmed lyckats med ”bedriften” att ha fler tomma stolar i Västerdalarna än vad riksdagens övriga sju partier har i hela landet. Ja, M har två (Munkfors och Sorsele) och KD en (Hallsberg). Det är inte bara ledarredaktionen som räknar, utan Valmyndigheten.

Hur det ska gå för SD-avdelningen i Vansbro-Gagnef, nu när ordföranden lämnat, är skrivet i stjärnorna.

Vad vi vet är att de där fyra stolarna i Västerdalarna kommer att gapa tomma. Först efter nästa val kan de fyllas. Och det är ju ett bra tag kvar till september 2026...

En spade är en spade.

Det här är ett enormt svek mot väljarna.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan