Annons

Annons

Annons

Perols Ulla Gudmundson

opinionToppläkare dömd efter klimataktion

Perols Ulla Gudmundson
Jag känner stor trygghet med Backlund inför de kriser som kommer

Text

Gustav Backlund, en man vars agerande skadat förtroendet. Eller en person med djup etisk medvetenhet och civilkurage? Krönikören Perols Ulla Gudmundson tycker det senare.

Bild: Christian Larsen

Annons

Fördärves jag platt om jag viker en tum

ifrån mitt rum

om jag står där med heder och ära!

Kom an, all världens klaffarehär!

Mitt bröst är här, dess hårdhet skall du lära:

Skjut giftiga pilar, jag blir där jag är.

Ja det är väl sådana vi är, eller som vi vill se oss själva, i det här landskapet. Jag har ofta slagits av hur Karlfeldt fångat oss på pricken i En envis dalkarls visa.

Ta pandemin till exempel, då envisa dalkarlar och -kullor i Region Dalarna stack ut hakan, satte patientsäkerheten främst och tog risken att bli stämda för kravet att vårdpersonalen covid-vaccinerade sig. Det var bra gjort! Jag kände mig trygg i deras händer.

I allvarliga, livshotande krislägen krävs mer än regeltrohet. I en nyutkommen antologi Ryska krigsskepp, dra åt helvete! (Fri tanke 2023) sammanfattas försvarsvilja i tre ord: insikt, vilja, mod. Insikt om lägets allvar. Vilja att göra något. Mod att handla.

Annons

Annons

Vi beundrar ukrainarnas hjältemodiga motstånd mot den mångdubbelt större ryska krigsmaskinen, deras envetna beslutsamhet att inte utplånas som nation.

Det är en svartvit situation, lätt att ta moralisk ställning i. Men det finns kriser av andra slag. Klimatkrisen och massutrotningen av arter underminerar för varje dag lite mera av livsvillkoren på jorden. Det är kriser som smyger sig på, som de flesta av oss blundar för tills de drabbar oss med full kraft.

Det är kriser som, än så länge, kräver ett annat slags vilja och ett annat slags mod. Mera likt Region Dalarnas och dess dåvarande regionråd Ulf Bergs (M) under coronapandemin.

Nu vill Region Dalarna omplacera sin biträdande smittskyddsläkare, Gustav Backlund, på grund av att han på fritiden deltagit i Extinction Rebellions civila olydnadsaktioner och dömts för olaga intrång. Extinction Rebellion bryter mot lagen för att visa på klimatkrisens och massutrotningens allvar.

Civil olydnad brukar förknippas med Mahatma Gandhi och hans kamp, utan våld, mot den brittiska kolonialmakten. Gandhis metod var att, offentligt och fredligt, bryta mot brittisk lag för att visa på kolonialismens orättfärdighet. I metoden ingick också att frivilligt ta straffet (oftast fängelse).

Smittskyddsläkare Gustav Backlund ställer sig i en längre intervju (FK 18/1) på Gandhis grund när han förklarar sitt engagemang i Extinction Rebellion. Liksom Gandhi är han beredd att ta det straff rättssystemet utdömer. Han är beredd att avstå från handlingar som kan medföra åtal så länge han har sin nuvarande tjänst, som innebär myndighetsutövning.

Annons

Annons

Att Gustav Backlund är en person med djup etisk medvetenhet och civilkurage råder det inget tvivel om. Inte heller om att han har omdöme att hålla isär sin politiska aktivism och sin yrkesroll.

Jag känner stor trygghet med denna envisa dalkarl inför de kriser som säkerligen kommer.

Behåll honom på posten, Region Dalarna!

Krönikören Perols Ulla Gudmundson är Rättvikare sedan generationer, författare och bland annat tidigare ambassadör.

Bild: Mikael Hellsten

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan