Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Vem sade att gatan bara skulle vara till för bilar?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En undersökning som Svensk Handel har gjort, visar att det som gör att stadskärnor attraherar besökare är i tur och ordning: utbud av butiker, restauranger, caféer och grönska. Det gäller alltså för Faluns stadskärna att skapa så många sådana besöksanledningar som möjligt.

Något vi också ska skapa utrymme till för att förhöja en levande stadskärna är något som kallas för ”den tredje platsen”. Begreppet myntades av sociologen Ray Oldenburg i mitten på 1990-talet. I boken ”The great good place” trycker han på att bostad och arbete är första och andra platsen i våra städer.

Eldstaden vid Stora torget. En plats att samlas på och skapa tillhörighet, enligt Lasse Westin.

Bild: Privat

Annons

Vad är då den tredje platsen? Den tredje platsen är gratis eller billig. Den ska vara lättillgänglig, nära för många samt bör ha många återkommande besökare. Det kan handla om bibliotek, kyrkor, caféer, parker, kommunala mötesplatser, delar av gågator och andra informella mötesplatser där människor träffas och umgås.

Annons

Här har vi på Centrala Stadsrum försökt skapa unika mötesplatser som medborgarna i samtal talat om att de gärna vill ha. Vår ambition är att skapa något unikt, som inte går att beställa i en katalog eller ses i någon annan stad.

Ny forskning visar att väl planerade och utförda tredje platser bidrar till stadskärnan på flera vis. De kan öka hälsan för äldre, ge säkrare städer men framför allt bidra till en attraktiv stad. Känslan av en tillhörighet till staden ökar också med bra tredje platser.

Lasse Westin, centrumutvecklare Centrala Stadsrum.

Bild: Arkivbild, Lars Dafgård

Innan jul skapade vi tillsammans med Dala Svets & Smide AB en modell på hur man bröt koppar i gruvan genom så kallad tillmakning. Vi har ännu inte hittat ett bra namn på det vi kallar ”eldstaden”, strax nedanför Stora torget.

Platsen blev unik och bra på många vis. Att samlas runt elden, sitta en stund på bänkarna och värma sig med filtar och samtala med en ny eller gammal bekantskap, vem gillar inte det? Framför allt skapade den många samtal med medborgare och en känsla av tillhörighet till vår stadskärna, vårt gemensamma vardagsrum.

Annons

Uteserveringar på Åsgatan sommaren 2022.

Bild: Tomas Nyberg

Annons

När det gäller caféer och restauranger med uteservering, är det viktigt att det skapas tillräckligt med utrymme på till exempel trottoaren eller gatan för dem. Detaljer som lagom avgränsning, utvald möblering och utsmyckning som ”passar in” har också stor betydelse för helheten. Ofta är det detaljerna som skapar diamanten.

Genom att satsa på infrastruktur som gynnar cykel och gång, ökar inte bara hälsan, utan även utrymmen för tredje platser. Vem var det egentligen som sa att gatan bara skulle vara till för bilar?

Lasse Westin, centrumutvecklare Centrala Stadsrum

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan