Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Boende i Västerdalarna förtjänar en bättre palliativ vård

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett förstärkt personalläge skulle minska antalet ambulanstransporter och öka möjligheterna för vård i hemmet, menar skribenterna.

Bild: Fredrik Sandberg / TT

Annons

År 2021, när vi moderater satt i majoritet, beställde vi en utredning av den palliativa vården i Region Dalarna där Västerdalarna utmärkte sig negativt.

I utredningen stod det: ”Det specialiserade palliativa teamet i Vansbro/Malung-Sälen kan inte erbjuda samma tillgänglighet dygnet runt som övriga team. För att uppnå jämlik specialiserad palliativ vård i hela länet behöver teamet ökade resurser alternativt att nya samverkansavtal med kommunerna upprättas”.

Annons

Annons

Vi moderater ser en rad fördelar med att stärka personalläget inom det palliativa teamet i denna del av Dalarna. Dels skulle det minska antalet ambulanstransporter och dels medföra färre inläggningar på sjukhus vilket i sig medför en ökad risk för försämrat hälsotillstånd. Det är fullt naturligt att människor i livets slutskede vill bli vårdade i hemmet och inte skickas fram och tillbaka mellan vårdinrättningar. Då behöver dock det palliativa teamet ha tillräckligt stora resurser.

Ulf Berg och Björn Ljungqvist (M).

Bild: Lars Dafgård/Arkiv

Det är även vår förhoppning att en nysatsning medför att samarbetet med Malung-Sälens kommun kan återupptas.

Med det nya styret ”Samling för Dalarna” med Socialdemokraterna i spetsen växer dock orosmolnen kring regionens ekonomi. Prognosen ligger på minus 750 miljoner kronor i år. Nyligen fick regionens hälso- och sjukvårdsdirektör – i linje med detta –  i uppdrag att anpassa handlingsplanen för den palliativa vården ”till befintlig ekonomisk ram”.

Vi moderater lyssnar istället till utredningen från 2021. Vi vill se en förstärkning med tre sjuksköterskor till det palliativa teamet i Västerdalarna. Vården ska vara likvärdig över hela Dalarna.

Annons

Oppositionsråd Björn Ljungqvist, (M)

Ulf Berg, (M)

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan