Annons

Annons

Annons

Trafiken i centrum

Insändare
Är det bästa för barnen att öka trafiken?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mera utsläpp till dig på Västra skolan! Detta inlägg handlar om den luft du andas in varje dag du är i skolan.

Utanför era salsfönster finns en av Faluns mest trafikerade gator, Gruvgatan. Varje dag passerar över 20 000 fordon din skola. Och enligt Transportstyrelsen släpper Sveriges personbilsflotta ut 147 gram koldioxid per kilometer. Det gör att du varje dag du är i skolan får ett tillskott av 8 kg koldioxid, bara från personbilarna. Men vänta det finns mer!

Annons

Annons

I avgaserna finns även koloxid, kväveoxider, svaveloxider, kolväten och sot och partiklar som bidrar på olika sätt till försurning, irriterade luftvägar, marknära ozon och påverkan på arvsanlag och som dessutom kan orsaka cancer. Ta det gånger 20 000…

Vy över Falun, med Västra skolan. Foto: Claes Söderberg/Arkiv

Nu vill Faluns politiker försöka hitta en lösning på den så kallade ”proppen” nere i stan. Ett förslag är att göra vägen fyrfilig, alltså två filer i vardera riktningen.

När de som bestämmer över din framtid ska fatta beslut ska de göra det med hänsyn till barnens bästa enligt Barnkonventionen. Tro det eller ej men detta beslut rör dig och inte bara de 20 000 fordon som varje dag rullar förbi din skola.

Och ni är inte ensamma. Utanför Mosaik ligger Svärdsjögatan, vid Södra skolan och Erlaskolan ligger Sturegatan där det passerar ca 12 000 fordon per dag.

Cyklist

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan