Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Jobba på Falu-Kuriren i sommar – Maia och Markus om jobbet: ”Något av det roligaste som finns”

Maia och Markus började båda sin bana på Falu-Kuriren med ett sommarvikariat. Något de rekommenderar andra att också göra.

– Jag hade inte så mycket arbetslivserfarenhet och var ny från plugget men det gick bra ändå. Det är en väldigt stöttande miljö, säger Maia.

Text

Falu-Kuriren är länets största dagstidning med huvudredaktionen i Falun och lokalreportrar på plats som bevakar Leksand, Rättvik, Gagnef, Vansbro och Malung-Sälen. Papperstidningen kommer ut sex dagar i veckan och nyheter publiceras dygnet runt på sajten och appen falukuriren.se.

På huvudredaktionen på Ingarvet i Falun finns sportredaktion samt chefer och redaktörer för kultur, familj, insändare och debatt och print. Där finns också den digitala desken som håller koll på händelser i hela Dalarna.

En person som varit en av grundpelarna på Falu-Kurirens sportredaktion i över tjugo år nu är Markus Josefsson. Vanligtvis sportreporter, för tillfället vikarierande sportchef.

Marcus Josefsson fick sitt första vikariat på Falu-Kuriren sommaren 2000.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Annons

I nian, 1996, fick han praoplats på Falu-Kurirens sportredaktion. Direkt efter att han slutat gymnasiet år 2000 fick han sitt första vikariat på sporten.

– Det blev min väg in, jag hade tagit studenten och hade inget jobb. Det var min lycka eftersom att det var sport framför allt som jag var intresserad av och där var det då lite lättare ta sig in, säger Markus.

Olika vikariat både på Falu-Kuriren och Borlänge Tidning resulterade till slut i en fast tjänst på sportredaktionen i Falun.

En väg han önskar fler kan gå, även de som inte tror sig ha tillräckliga meriter. Det handlar mycket om vad man är beredd att göra, menar Markus.

– Det har blivit en annan nivå på kreativiteten i yrket sedan jag började. Man kan leka ännu mer i den digitala publiceringen. Vi försöker också göra de långa berättelserna och det är definitivt något av det roligaste som finns, säger han.

Jag hade inte så mycket arbetslivserfarenhet och var ny från plugget men det gick bra ändå.

Fakta

Markus Josefsson

Ålder: 41 år

Från: Bengtsheden

Bor: Sundborn

Studier: Journalistprogrammet på JMK i Stockholm.

Första jobbet i företaget: Vikarierande sportreporter

Gör: Vikarierande sportchef

En som hoppat runt i flera vitt skilda roller och vikariat på tidningen är Maia Hörstadius. Från vikarierande kulturredaktör sommaren 2021 till allmänreporter och just nu som vikarierande ledarskribent.

– Det som varit bra på Falu-Kuriren är att cheferna sett vad man velat göra och varit duktig på för att sedan ge möjligheten att man får prova det. Jag hade inte så mycket arbetslivserfarenhet och var ny från plugget men det gick bra ändå. Det är en väldigt stöttande miljö, säger Maia.

Annons

Annons

Maia började sin bana på tidningen med ett vikariat på på kulturredaktionen.

Bild: Simon Lundblad

Uppvuxen utanför Göteborg har hon också fått lära känna ett nytt landskap som hon innan inte hade någon som helst anknytning till. I sina olika roller har hon fått bevaka och bekanta sig med allt från regionpolitik till stora evenemang som Bingsjöstämman och midsommarfirandet i Dalarna.

– Jag är väl egentligen rätt blyg som person men har lärt mig hantera det under mina perioder på Falu-Kuriren. Det är för att alla på arbetsplatsen varit extremt välkomnande och hjälpsamma. Även som utböling har jag snabbt kommit in i det, säger hon.

Fakta

Maia Hörstadius

Ålder: 27 år
Från: Floda, utanför Göteborg
Bor: Omkringflackande, men för tillfället i Falun
Studier: Journalistprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall och master i politisk kommunikation på Göteborgs universitet.
Första jobbet i företaget: Vikarierande kulturredaktör på Falu-Kuriren
Gör: Vikarierande ledarskribent på Falu-Kuriren samt andra av Bonnier Locals News titlar i Dalarna.

Under somrarna lockas många turister till Dalarna med populära evenemang och besöksmål som Classic Car Week, Vansbrosimningen, Dalhalla, Carl-Larsson gården och dessutom en vacker och varierande natur,

Är du en ambitiös journalist med nyhetsnäsa som vill vara med där det händer? Sök jobb hos oss på Falu-Kuriren som letar efter sommarvikarier till redaktionerna runtom i Dalarna. Ansök här via Marieberg Media!

– Det har blivit en annan nivå på kreativiteten i yrket sedan jag började, säger Markus.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan