Annons

Annons

Annons

Dalasinfoniettan i det gröna

Publiksuccén tillbaka i sommar

Sommaren kommer återigen att bjuda på gratiskonserten Dalasinfoniettan i det gröna på Dössberget i Bjursås. Årets gästsolist blir Martin Redhe Nord och dirigent Chatrine Winnes.

Text

Boka in lördagen den 19 augusti, får då återkommer Dalasinfoniettan till Dössberget i Djurås. Den populära gratiskonsertern Dalasinfoniettan i det gröna arrangeras i samarbete med Falu-Kuriren och tar publiken med på en musikalisk resa med både klassisk musik och populärmusik. Tidningens läsare får dessutom som vanligt chansen att vara med och påverka programmet i en omröstning.

Dössberget får åter besök av Dalasinfoniettan i det gröna.

Bild: Olle Ekman

I år är Cathrine Winnes dirigent och gästsolist är Martin Redhe Nord, ursprungligen från Borlänge.

– Det är kul att det fortsätter, säger Annika Nordkvist, producent hos Musik i Dalarna.

Annons

Annika Nordkvist är glad att vara tillbaka på Dössberget med Dalasinfoniettan i det gröna.

Bild: Göran Danielson

Annons

Malena Ernman, Sofia Karlsson, Janne Åström och Kalle Moraeus har tidigare gästat konserten. Till årets upplaga har musikalartisten Martin Redhe Nord engagerats.

– Martin gjorde en sådan succé i ”Kristina från Duvemåla” tillsammans med Dalasinfoniettan på Dalhalla i somras, så vi tänkte att honom måste vi ta hit igen och göra något mer med! Då tyckte vi att det här passade bra. Det är ju roligt också att kunna ha en dalabördig gästsolist. Han är jättebra och jag tycker att han är lite för okänd. Överhuvudtaget är många musikalartister väldigt bra men inte så kända namn för allmänheten.

Dirigenten Cathrine Winnes, som ska leda orkestern under Dalasinfoniettan i det görna är från Norge och är en eftertraktad dirigent.

– Hon har varit hos oss tidigare och det är kul att ha henne tillbaka just på denna konsert, säger Annika Nordkvist.

Repertoaren är inte spikad än, men det är sannolikt att det kommer att handla om musikal och svenska visor.

Martin Redhe Nord är väldigt glad och hedrad över att vara med.

– Jag fick frågan i höstas. Ingen är gladare än jag, det känns väldigt roligt och ärofyllt, säger han.

– Det är något jag har velat genom åren, att få jobba mer med Dalasinfoniettan. Men det är inte så bara. Vägarna korsades inte förrän i somras på ”Kristina från Duvemåla”. Man fick nypa sig i armen, första mötet var som barn på julafton. När de satte igång at spela ouvertyren i Duvemåla: ”Hashtag gåshud”.

Martin Redhe Nord kommer till Dössberget för att sjunga med Dalasinfoniettan.

Bild: Magnus Ragnvid

Annons

Annons

Martin Redhe Nords ingång till musikalgenren som liten var just pampigheten och de fläskiga arrangemangen. Som artist fostrades han tidigt av Borlänge musikteater.

– När man får jobba med Dalasinfoniettan kan man välja de lite större låtarna som man sällan får chans att sjunga. Det ska bli kul att bestämma repertoar med orkestern.

Just nu repeterar han på Uppsala stadsteater inför helgens urpremiär av musikteaterföreställningen ”Olof olof”, som handlar om 1600-talsprofilen Olof Rudbeck och som är skapad av Anders Lundin och Hans Marklund.

– Det blir en galen, rolig föreställning. En komedimusikal. Den är helt nyskriven och det är kul, säger han. Jag spelar Olof Rudbeck, men det är annars en väldigt kollektiv föreställning där alla gör mycket. Det drar lite åt filmen ”Picassos äventyr”, som en rolig take på Olof Rudbeck.

Cathrine Winnes är årets dirigent.

Bild: Marie von Krogh

Martin Redhe Nord kände inte till Rudbeck innan, men blev fascinerad.

– Han känns som ett universalgeni, som Da Vinci. Han låg aldrig på latsidan. En vetenskapsman från mitten av 1600-talet som startade botaniska trädgården och var en föregångare till Linné. Han drog även iväg med en del irrfärder och trodde att civilisationen hade sitt ursprung i Uppsala och Sverige.

Fakta

Dalsinfoniettan i det gröna

Konserten äger rum på Dössberget i Bjursås lördag 19/8.

Arrangör: Musik i Dalarna, Dalasinfoniettans vänförening, Falu-Kuriren, Bjursås Hembygdsförening.

Annons

Tidningen har varit delaktig i Dalasinfoniettan i det gröna från start och så även detta år.

– Musik är någonting som berör och engagerar alla, så det här vill vi verkligen vara med och stötta, säger Helena Nyman, chefredaktör för Falu-Kuriren och fortsätter:

Annons

– Det är ett utmärkt initiativ av Dalasinfoniettan. Och eftersom det är en gratiskonsert kan vi förhoppningsvis nå människor som vanligtvis inte lyssnar på klassisk musik.

Inbäddat innehåll

Lyssna på melodierna här:

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan