Annons

Annons

Annons

Falun

Insändare
Varför satsas det alltid på biltrafiken?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

År efter år, från olika byar i Dalarna, hörs protester och krav på säkrare trafikmiljö. Ibland är åtgärderna de motsatta, vägbelysning släcks ner och hastighetsgränser höjs. Uppenbarligen anser ansvariga myndigheter att biltrafiken är viktigare och oskyddade trafikanter får ge sig till tåls okänt antal år innan det kanske finns ekonomi att bygga separata gång- och cykelvägar.

Den politiken kan ses som ett av många exempel på hur politiker och myndigheter premierar de stora tätorterna och byggen av stora (och dyra) trafikleder. Småbyarna utarmas på både service och en trivsam, trygg miljö.

Faluns cykelplan, som antogs 2014, är knappast påbörjad – biltrafiken anses viktigare. Det menar Bernt Lindberg.

Bild: Christian Larsen

Annons

Men alla större tätorter är inte föredömen. I Falun där jag bor antgos en cykelplan av kommunfullmäktige 2014 – knappast påbörjad. Borde inte kommunen följa de beslut som i demokratisk ordning fattats i den egna beslutande församlingen?

Annons

Nej, bilintressena har hela tiden varit starka och om man försöker öppna gågator så att de blir bilgator igen. Delar av cykelplanen går tyvärr inte att genomföra för att det inkräktar på biltrafiken eller antalet parkeringsplatser.

Snöröjning och halkbekämpning av cykelvägar lämnar också mycket att önska – det är många cykelresor jag har fått ställa in i vinter därför att jag bedömt dem som för farliga.

Det är många cykelresor jag har fått ställa in i vinter därför att jag bedömt dem som för farliga.

Det här handlar inte om brist på resurser utan om prioritering. Av flera skrifter på området framgår att de absolut mest lönsamma trafiksatsningarna görs i miljön för oskyddade trafikanter, inklusive den i länet försummade kollektivtrafiken.

Dagens politik utgör mer samhällsavveckling än en sund utveckling. Den får konsekvenser för om många av de svenska miljömålen och de vidare globala Agenda 2030-målen ska uppfyllas eller ej. Bilismen – fossil- eller elbilar – är definitivt något som motverkar hållbarhetsmålen.

Men det vi ser är en machokultur som tycks gå före allt annat. Livsstilen hos den del av befolkningen som har råd får inte rubbas. Snart är det kört för hela mänskligheten.

Bernt Lindberg

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan