Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Fossilfri el ska inte gå till att skapa kryptovalutor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kryptovalutor, som bitcoin, har på några få år gått från ett stort intresse för ett fåtal, till att engagera många. Väldigt förenklat är kryptovalutor ett betalmedel där komplicerade matematiska beräkningar används för att garantera valutans säkerhet – en uppgift som stater normalt ansvarar för.

Energimyndigheten bedömer att skapandet av kryptovalutor i Sverige förbrukar nästan dubbelt så mycket el som alla villor i hela Dalarna. Som ytterligare jämförelse väntas Northvolts kommande batterifabriker i Skellefteå behöva ungefär lika mycket el som kryptovalutor förbrukar i dag.

"Det är helt enkelt oansvarigt och ohållbart att använda Sveriges dyrt förvärvade fossilfria el till att spekulera i kryptovalutor", skriver Dan Andersson (bilden), vd Ecodatacenter i Falun, och Lars Schedin, medgrundare och hållbarhetsexpert på Ecodatacenter.

Bild: Seth Jansson

Annons

Generaldirektörerna på Energimyndigheten och Naturvårdsverket har tidigare kritiserat kryptovalutornas energiförbrukning. De efterlyste ett EU-förbud mot den mekanism som gör att skapandet och upprätthållande av kryptovalutor kräver väldigt mycket energi. Samtidigt uppmanade generaldirektörerna företag som vill bedriva verksamhet i linje med klimatmålen att ta avstånd från att handla med kryptovalutor som utvunnits på det sättet.

Annons

Nu visar en färsk Sifoundersökning att endast två av tio svenskar tycker att det ska vara lagligt för svenska företag att utvinna kryptovalutor.

"Kryptovalutor, som bitcoin, har på några få år gått från ett stort intresse för ett fåtal, till att engagera många."

Bild: Janerik Henriksson/TT

Samhället digitaliseras i ett rasande tempo och företagens behov av datakraft förväntas att fyrfaldigas de kommande åren, vilket innebär att det kommer behövas fler datacenter. Tack vare Sveriges rena elproduktion och vårt kalla klimat är vi ett av världens mest klimatvänliga länder för den typen av verksamhet. Men de datacenter som finns här behöver använda vår svenska fossilfria el till rätt saker.

Det är hög tid att vi som driver datacenter i Sverige tar avstånd från kryptovalutor och själva förbjuder dem från vår verksamhet.

Det är hög tid att vi som driver datacenter i Sverige tar avstånd från kryptovalutor och själva förbjuder dem från vår verksamhet. Vi på Ecodatacenter har gjort det och vi uppmanar resten av branschen att göra detsamma. Vi vill bidra till samhället – inte till spekulativa och energikrävande kryptovalutor som bara gynnar ett fåtal.

Annons

Dan Andersson och Lars Schedin på Ecodatacenter. Foto: Pressbilder

Annons

Det är helt enkelt oansvarigt och ohållbart att använda Sveriges dyrt förvärvade fossilfria el till att spekulera i kryptovalutor. Även om vintern lider mot sitt slut här i elkrisens Sverige väntas myndigheter fortsätta uppmana alla delar av samhället att spara energi. Men uppmaningar och frivilliga initiativ kommer inte att få alla svenska datacenter att sluta med utvinning av kryptovalutor.

LÄS ÄVEN: Miljardinvesteringen – nytt datacenter byggs i Falun

Därför uppmanar vi Dalarnas riksdagsledamöter att lyssna på både sina väljare och på generaldirektörerna. Begränsa möjligheterna för företag att utvinna energislukande kryptovalutor i Sverige.

Dan Andersson, vd Ecodatacenter

Lars Schedin, medgrundare och hållbarhetsexpert på Ecodatacenter

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan