Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Vi blöder personal inom Folktandvården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Folktandvården har i dag ofta kö, vuxna patienter blir inte kallade på undersökningar. Det är vanligt att vänta på tid för lagning i flera månader. Behandlingarna drar ut på tiden.

Situationen känns för personal på plats som vänder ut och in på sig för att ge vård i rimlig tid. Säker vård ska hålla kvalitet, för det är det vi ska jobba med inom tandvården!

Annons

"Vi har nyutbildade tandsköterskor, duktiga och drivna, som slutar efter några månader", skriver signaturen Tandsköterska Region Dalarna.

Bild: Martina Holmberg / TT

Annons

Det finns fler orsaker men en stor faktor är att vi ständigt saknar personal. Det gäller all personal men skrivelsen lyfter tandsköterskornas situation.

Vi har nyutbildade tandsköterskor, duktiga och drivna, som slutar efter några månader. Erfarna tandsköterskor med tunga ansvarsposter slutar. Vanligaste anledningen är lönen. Folktandvården profilerar sig som modern med stark framtidsutveckling. Samtidigt finns en förlegad syn på det kvinnodominerade tandsköterskeyrket där du behöver en partner för att klara privatekonomin.

Vår utbildning utvecklas med samtiden, vi får mer ansvar, arbetsuppgifter förs över på tandsköterskan som ofta har egna patienter.

Vi blöder personal! Ledningen är inte tillmötesgående för att behålla kompetent personal. När lön förs på tal kan svaret bli ”byt jobb”, samtidigt som det i organisationen diskuteras hur tandsköterskeyrket inom Region Dalarna kan göras mer attraktivt.

Vi fortbildar oss och spetsar vår kompetens men det lönar sig aldrig. Ska vi behöva säga nej till kompetensutveckling och därmed sänka vår insats?

Vi älskar vårat yrke. Men vi, som alla andra, jobbar för lön.

Tandsköterska Region Dalarna

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan