Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Moderaternas besparingslinje är fruktansvärd och okänslig

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på ”Region och kommuner behöver inte mer tillskott från staten” den 12 maj av Christer Carlsson (M), Malin Höglund (M), Björn Ljungqvist (M) och Ulf Berg (M).

Det är en högerskruvad värld Carlsson, Höglund med flera lever i. När patienter och personal oroar sig för att vården står inför stora besparingar och nedskärningar då tänker Moderaterna att vården har fått tillräckligt. När elever, föräldrar och lärare känner stress och rädsla, ja då tänker Moderaterna att välfärden redan har fått tillräckligt.

"När patienter och personal oroar sig för att vården står inför stora besparingar och nedskärningar då tänker Moderaterna att vården har fått tillräckligt", skriver socialdemokraterna i sin replik. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Bild: Erik G Svensson/TT

Annons

Annons

Moderaternas besparingslinje är fruktansvärd och okänslig. Välfärden står både inför en kostnadschock och en intäktschock. För det första har kostnaderna ökat kraftigt genom prisökningar och inflation. Det känner alla av, också de som arbetar och behöver välfärden.

För det andra har högerregeringen med stöd av SD minskat de statliga resurser som tidigare gått till välfärden. Det är en kraftig minskning av statsbidrag riktade till sjukvård.

Så samtidigt som välfärdens kostnader ökar kraftigt så väljer Moderaterna att strypa deras intäkter. Staten sänker skatten för de som redan tjänar mest i stället för att använda pengarna till vård och skola. Dessutom vill högerregeringen stoppa kommuner och regioner från att höja skatten. En åtgärd som kanske kunde dämpa välfärdens kraschlandning. Moderaterna stryper alltså kommuner och regioners intäkter på flera olika sätt.

Det är felaktigt att påstå att en satsning på välfärden skulle spä på inflationen just nu i Sverige. Det är andra saker än välfärden som eldar på inflationen. Blanda inte ihop korten, Moderaterna.

Det hade gått att satsa på välfärden i stället för att sänka skatten för de som har mest.

Det hade gått att satsa på välfärden i stället för att sänka skatten för de som har mest. Det hade inte gjort skillnad för inflationen, men det hade gjort en stor skillnad för Sveriges undersköterskor, barnskötare, lärare och sjuksköterskor.

Annons

Det är helt klart och tydligt att Moderaterna lever i en bubbla. Vi som finns utanför kommer vara med att ta ansvar för regeringens oansvariga politik. Vi kommer få spara i välfärden.

Annons

Men en sak är klar. Vi kommer som opposition mot regeringen hela tiden tydliggöra för väljarna att det gör skillnad vem som styr Sverige.

2023 klarar kommuner och regioner med sparade resurser. Vi bävar för 2024.

Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande

Mats Nilsson (S), kommunalråd i Säter

Lars Isacsson (S), riksdagsledamot

Sofie Eriksson (S), riksdagsledamot

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan