Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Vi vill att fler ska förlägga sin förlossning till Dalarna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 28 maj är det Mors dag. Sverige ses ofta som ett jämställt land, men i hälso- och sjukvården finns det mycket kvar att göra. Inom ramen för Tidöavtalet har den moderatledda regeringen tagit de första stegen mot en mer jämställd hälso- och sjukvård. För alla kvinnor.

"I Region Dalarna finns väl fungerande BB och förlossning och dessutom ett patienthotell där modern och anhöriga kan vistas före och efter förlossningen", skriver Moderaterna.

Bild: Christine Olsson/TT

Rapporter från organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar att flickor och kvinnor har svårt att hitta rätt i hälso- och sjukvården. Det omvända gäller också, vården har svårt att vägleda kvinnor till rätt instans när det gäller tillstånd och sjukdomar som drabbar flickor och kvinnor.

Annons

Moderaterna vägrar att acceptera en hälso- och sjukvård som inte är jämställd. Vi har därför drivit på för att skapa en mer jämställd hälso- och sjukvård. Tidöavtalet innehåller viktiga förslag för att säkerställa detta. Konkret handlar det bland annat om forskning om kvinnors sjukdomar och hälsa, om att modernisera abortlagstiftningen för att öka kvinnors självbestämmande och att göra hemabort möjlig för kvinnor som vill göra det.

Annons

Tyvärr finns det i dag väsentliga skillnader inom vården för olika grupper av kvinnor. Främst mellan låg- och högutbildade kvinnor och mellan kvinnor födda i Sverige och kvinnor födda utanför Europa. Vi vill stärka förlossningsvården för alla och göra den mer tillgänglig, personcentrerad och jämlik.

Den moderatledda regeringen har givit Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell förlossningsplan. Syftet är att stärka förlossningsvården, öka tillgängligheten och kvaliteten.

Under 2023 gör regeringen en satsning på förlossningsvården på hela 1,6 miljarder kronor. Pengarna ska bland annat användas för särskilda insatser för att stärka tillgängligheten till mödrahälsovården och förlossningsvården på landsbygden.

Sedan 2016 har förlossningarna minskat i länet. Region Dalarna har därför kapacitet att avlasta de större städernas överbelastade förlossningsavdelningar.

I Region Dalarna finns väl fungerande BB och förlossning och dessutom ett patienthotell där modern och anhöriga kan vistas före och efter förlossningen.

Sedan 2016 har förlossningarna minskat i länet. Region Dalarna har därför kapacitet att avlasta de större städernas överbelastade förlossningsavdelningar. Vi vill att fler ska planera in att förlägga sin förlossning till Dalarna så att vi kan öka tillgängligheten i samarbete med andra regioner.

Annons

Annons

Förlossningen på Falu lasarett.

Bild: Jessica Hansson, Arkivbild

Under mandatperioden kommer regeringen att genomföra en omfattande reformagenda för att stärka kvinnors hälsa och skapa en mer jämställd vård. Varje kvinna ska känna sig sedd inom hälso- och sjukvården, oavsett om hon står inför något så livsomvälvande som att föda barn eller lider av klimakteriebesvär. Ingen kvinna ska behöva lida i tystnad.

Johan Hultberg

Gruppledare för Moderaterna i socialutskottet

Malin Höglund (M)

Ledamot socialutskottet

Björn Ljungqvist (M)

Oppositionsråd Region Dalarna

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan