Annons

Annons

Annons

Kristinehallens framtid

Debatt
Förslaget att pausa Kristinehallen liknar en svart Norénpjäs

Christer Paulsson uppmanar Region Dalarna att inte sätta nya Kristinehallen på paus.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett svek mot Musik i Dalarna och Dalasinfoniettan, ett svek mot publiken och kulturlivet inte bara i Falun utan hela Dalarna, men även ett svek mot Falu kommun som efter åratal av sorger och bedrövelser nu äntligen skulle komma till skott med om- och tillbyggnad av Kristinehallen. En hall som inte blir mycket att skylta med men som ändå är bättre än ingenting och det hopplösa limbotillstånd orkestern nu befinner sig i.

I presentationen av Region Dalarnas sparförslag för 2024-26 kan man få uppfattningen att regionen skulle stå för både investeringskostnader och driftskostnader under perioden. Kulturenheten har tagit fram sparförslag på 7 miljoner. Därutöver har regionledningen under generellt sparande egenhändigt angivit pausering av konsertlokal i Falun utan någon närmare specificering. Det står inget om att kommunen bygger och att regionen därefter ska hyra lokalen. En hyra som inte kommer att falla ut 2024 eller 2025 utan först 2026 när Nya Kristinehallen rimligen står färdig.

Annons

Annons

Skiss på hur nya Kristinehallen i Falun planeras att se ut, om bygget blir av.

Bild: Falu kommun

I december 2018 förklarade kommunalrådet Storck att det är om- och tillbyggnad av Kristinehallen som gäller. Ett handslag med Ulf Berg från regionen bekräftade beslutet men också att regionen skulle hyra lokalen för MiD:s räkning. Kulturplanen som innebar att länsinstitutionerna skulle fördelas mellan Falun och en närliggande kommun kördes effektivt över. Hade man följt den så hade Sinfoniettan redan haft sitt konserthus invigt med pompa och ståt – i Borlänge!

Eländet hopade sig i Falun. Över 100 tidningsinsändare hade åsikter i frågan. Planering, projektering, anbud och omtag tog tid. Inte förrän denna vår utsågs PEAB som entreprenör i samråd och ett första avtal skrevs. Vad kostar det att bryta?

Kristinehallen har varit stängd i två år i väntan på ombygge och orkestern har tvingats spela i lokaler där de inte har möjlighet att komma till sin rätt. Dalasinfoniettan är en orkester av mycket hög klass som regionen borde vara stolt över. Som huvudman måste man ta ansvar för sina löften och inte godtyckligt mena att spela kan man göra under vilka förutsättningar som helst.

Det handlar om att ta ansvar för både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön som under så många år fått orkestermusikerna att må dåligt. Men det kanske är ett medvetet första steg av den högsta regionledningen att avhända sig orkestern och låta de statliga medlen tillfalla en mer kulturvänlig region?

Annons

Annons

Vi som följt konserthusfrågan under lång tid blir både desillusionerade och förtvivlade över den nonchalans och brist på politisk vilja som gång på gång visas gentemot kulturarbetare och kultur-företrädare. Vi hade länge förhoppningar om ett riktigt konserthus som t ex i Västerås. Vi fick skruva ner förhoppningarna till ett storckbo. Nu verkar en riktigt nattsvart Norénpjäs sätta käppar i hjulet även för det. Men än är det inte för sent. Slopa förslaget om pausering av konsertlokal i Falun!

Christer Paulsson

Sekreterare i Dalasinfoniettans Vänförening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan